Bătălie în Consiliul Local Suceava pe proiectul „Suceava – Capitală culturală europeană”

baisanu-lunguProiectul „Suceava – Capitală culturală europeană” a stârnit discuţii aprinse în şedinţa ordinară de Consiliu Local de joi, 23 iulie, întrucât nu a fost pusă pe ordinea suplimentară a şedinţei o hotărâre pe marginea acestui subiect. Deşi proiectul „Suceava – Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de deputatul PNL Ştefan Alexandru Băişanu, opt consilieri locali de la PSD s-au arătat nemulţumiţi că preşedintele de şedinţă, Lucian Harşovschi (PNL), nu a aprobat supunerea la vot a propunerii, iar în timpul şedinţei s-au ridicat de pe scaune şi au plecat. La şedinţa de CL au participat şi deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, vicepreşedintele CJ Suceava Ilie Niţă, dar şi câţiva oameni de cultură.

În deschiderea şedinţei, consilierul local PSD Eugen Girigan a venit în faţa colegilor săi cu ideea de a trece pe ordinea suplimentară a şedinţei un proiect de hotărâre prin care Suceava să îşi depună candidatura în cursa pentru desemnarea capitalei culturale europene din 2021.

Însă preşedintele de şedinţă, viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, a ţinut să explice că nu poate suplimenta ordinea de zi cu un proiect ce nu a ajuns în mâinile celor 23 de consilieri şi nici nu a primit avizul din partea comisiilor din Primărie.

„Conform regulamentului, fără raportul de specialitate al serviciului care trebuie emis într-o perioadă de maximum 30 de zile de la data depunerii proiectului, nu se poate introduce aşa ceva pe ordinea de zi”, a ţinut să clarifice Harşovschi.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a venit cu unele completări şi a arătat că un raport de specialitate nu putea fi făcut de la o zi la alta având în vedere că proiectul a fost depus miercuri după-amiază.

Cu toate că problema părea să fie înţeleasă, după ce deliberativul local nu a aprobat un proiect de pe ordinea de zi referitor la desfăşurarea în luna august a unui eveniment cultural organizat de o fundaţie, opt consilieri de la PSD au ales să părăsească sala.

„Credeam că aici suntem gospodari şi nu politicieni. Se pare că se lucrează la ordin politic. Discuţia cu privire la «Suceava – Capitală culturală europeană» era o discuţie foarte frumoasă de purtat, merita să fie acceptată”, a spus consilierul local PSD Tiberius Brădăţan, părăsind sala de şedinţă alături de alţi consilieri.

Spiritele s-au încins şi mai tare, după ce proiectele aflate pe ordinea de zi s-au votat, la finalul întrevederii luând cuvântul jurnalistul şi omul de cultură Roman Istrati, dar şi deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

Roman Istrati a dorit să arate că proiectul „Suceava – Capitală culturală europeană” are sprijinul multor oameni de cultură suceveni, el alcătuind o listă de 46 de semnături.

„Acesta nu este un proiect politic. Este un proiect social, suntem societate civilă, nu PSD, PNL sau nu mai ştiu ce altceva. Suceava, în momentul acesta, conform criteriilor Uniunii Europene, are posibilitatea de a accesa acest proiect cu cel mai mare succes. Cam toate criteriile le îndeplinim. Ştiţi ce îi mai lipseşte? Hotărârea dumneavoastră”, a spus Roman Istrati.

În replică, Ion Lungu a declarat că oamenii de cultură sunt dezinformaţi şi manipulaţi.

„Îmi pare rău, cu toată sinceritatea, sunt oameni în sală pe care îi respect şi mă refer în primul rând la domnul Mihai Pânzaru PIM, că oamenii de cultură sunt dezinformaţi şi manipulaţi. Eu ca primar, niciodată nu mi-am permis în campaniile electorale sau în precampanie să folosesc pe cei care i-am finanţat, cu toate că alţii o fac”, a explicat Lungu.

Primarul a subliniat că el a fost primul care a vorbit cu maestrul Matei Vişniec pe tema proiectului „Suceava – Capitală culturală europeană” în urmă cu doi ani şi a constatat că municipalitatea nu are o şansă reală de a fi desemnată în 2021 capitală culturală europeană, fiind la concurenţă cu alte oraşe mari din ţară.

Totodată, Ion Lungu a arătat că este nevoie de un buget destul de generos pentru un astfel de proiect, fiind nevoie de minim 30 de milioane de euro, bani pe care municipalitatea nu îi are.

„Astăzi, acest proiect este unul sută la sută de dezbatere în precampanie electorală. Vin să arunce electoral un cartof fierbinte în braţele Consiliului Local şi al primarului. Şansele noastre de a fi capitală europeană sunt foarte mici”, a menţionat Ion Lungu.

Cel care a avansat ideea ca municipiul Suceava să devină capitală culturală europeană, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a ţinut să-şi exprime punctul de vedere, arătând că este nevoie de cultură, iar proiectul nu este unul de campanie.

„Pe lumea asta au câştigat cei care au îndrăznit, cei care au visat şi cei care au luptat din toată fiinţa pentru a rezolva lucrurile. Nu e nevoie de 30 de milioane de euro astăzi. E nevoie între 20 şi 80 de milioane de euro în cinci ani, în funcţie de ceea ce ne propunem. E nevoie doar de ambiţie, dorinţă şi sacrificiu”, a precizat Băişanu.

Văzând că nu se ajunge la o înţelegere, primarul Sucevei a luat în calcul şi posibilitatea de a candida pentru un al patrulea mandat.

„Eu aveam îndoielile mele, dar cred că am să mă răzgândesc, să mai candidez o dată în 2016, şi am să vă mai bat o dată să vă lecuiţi definitiv”, a susţinut Ion Lungu.

Primarul Ion Lungu a declarat după şedinţă că prima victimă a acestui proiect este lucrarea de înlocuire a conductelor de apă de pe strada Traian Vuia.

El a explicat că prin plecarea consilierilor PSD nu s-a mai asigurat numărul necesar de voturi pentru adoptarea proiectului prin care se alocă 5 milioane de euro pentru ACET pentru lucrarea de aducţiune de apă pe strada Traian Vuia, evaluată la un milion de euro şi pentru dotarea ACET SA cu utilaje în valoare de 4 milioane de euro.

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat după şedinţă că motivele pentru care majoritatea PNL a respins includerea proiectului pe ordinea de zi sunt puerile, iar consilierii PSD au protestat faţă de acest mod de a acţiona al grupului PNL, subliniind că prima filă la dosar pentru acest proiect este Hotărârea Consiliului Local.

El a mai declarat că, informal, consilierii liberali au spus că nu pot accepta această propunere pentru că nu au acordul politic al conducerii partidului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: