Matteo Renzi promite o reducere a fiscalităţii fără precedent în istoria Italiei

renziPremierul italian, Matteo Renzi, a anunţat sâmbătă o reducere semnificativă a impozitelor în următorii trei ani, precizând totodată că această reformă a fiscalităţii nu va implica o creştere a datoriei publice, care este de altfel principala problemă a Italiei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.” Dacă vom continua reformele, aşa cum cred, în anul 2016 vom reduce impozitele, măsură ce va continua în 2017 şi 2018 cu decizii punctuale”, a spus Renzi în discursul de deschidere a Adunării Naţionale a Partidului Democrat (PD), ce s-a desfăşurat la Milano. El a subliniat că guvernul pe care-l conduce îşi va respecta angajamentul de a realiza o diminuare a fiscalităţii fără precedent în istoria Italiei, vorbind chiar despre o „revoluţie coperniciană fără creşterea datoriei publice”.

Concret, şeful executivului de la Roma a precizat că în anul 2016 va fi eliminat impozitul pe prima casă şi impozitul municipal unic (IMU). Ulterior, în 2017, va fi revizuit impozitul aplicat societăţilor comerciale (IRES) şi impozitul regional pe activitatea productivă (IRAP), iar în 2018 — an în care se încheie mandatul actualului guvern — va fi diminuat impozitul perceput persoanelor fizice pentru veniturile din chirii, precum şi impozitul pe pensii.

O promisiune asemănătoare privind reducerea taxelor pe proprietate a fost făcută de predecesorul său de dreapta Silvio Berlusconi înaintea alegerilor din anul 2008. Acesta din urmă şi-a respectat angajamentul odată ce a ajuns în fruntea guvernului, dar a fost acuzat ulterior de populism, iar succesorul său, Mario Monti, a crescut din nou respectivele taxe în anul 2012, măsură luată în cadrul pachetului de reforme menit să evite intrarea Italiei în incapacitate de plată.

Dar Renzi a asigurat sâmbătă că, în pofida diminuării fiscalităţii, de data aceasta Italia va „continua să respecte parametrii europeni“, precum Pactul de Stabilitate. „Problema care afectează cel mai mult Italia este datoria, ce trebuie controlată. Vom respecta parametrii (europeni) în următorii trei ani, pentru că nu dorim ca datoria să crească şi mai mult“, a indicat premierul italian, insistând că va fi respectată disciplina bugetară.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI