Zeno Einhorn

Născut în 1899 la Câmpulung, trecând apoi prin Cernăuţi, începerea Primului Război Mondial îl găseşte pe Zeno Einhorn la Viena, unde va studia medicina şi unde, ulterior, va lucra în calitate de medic. Împreună cu familia, în 1938, fuge, prin Franţa, în Anglia, unde va deceda la vârsta de 42 de ani. (Interesant este însă că, potrivit Ancestry.com, citând „The 1940 U.S. Census”, un Zeno Einhorn de exact aceeaşi vârstă, născut în Austria, dar fără specificarea localităţii, era recenzat în 1940 ca locuind pe Audubon Avenue din New York, USA.)

Zeno Einhorn a fost unul dintre poeţii evrei de limbă germană promovaţi de Alfred Margul-Sperber şi cuprins de acesta în proiectata sa antologie intitulată „Die Buche”, dedicată poeziei de limbă germană a evreilor din Bucovina (dintre autorii cuprinşi în lucrare, doar Kubi Wohl publicase şi în idiş). În timpul vieţii, versuri s-ar părea că i-au fost tipărite doar în „Frühling in der jüdischen Gasse”, un almanah (1937/1938) al periodicului „Die Selbstwehr” ce apărea la Praga.

În 2009, la München, datorită cercetătorilor George Guu (germanist cu un doctorat despre poezia lui Paul Celan, printre altele şi iniţiatorul Simpozionului internaţional „Rose Ausländer”), Peter Motzan şi Stefan Sienerth, apare „Die Buche. Eine Anthologie deutschsprachiger Judendichtung aus der Bukowina. Zusammengestellt von Alfred Margul-Sperber”, o lucrare de restituire istorico-literară, realizată pe baza manuscriselor lui Alfred Margul-Sperber, în care apare, aşadar, şi Zeno Einhorn, între Paul Celan (Paul Antschel/Ancel) şi Norbert Feuerstein.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI