Ştefan Danilevici înfruntă boala

Fiu al Dornei, inginerul pensionar Ştefan Danilevici, bolnav de Parkinson din anul 1999 (pe fond de stres acumulat în funcţiile de conducere), înfruntă boala cu ajutorul artei.

Talentul pentru pictură, cultivat în anii de şcoală, la cercul iniţiat de pictorul Cacina în Vatra Dornei, pus în practică în timpul studenţiei la Galaţi, perfecţionat la Şcoala de Arte din Suceava cu ajutorul profesoarei Ileana Bardă, folosit ca relaxare în anii de serviciu, îl ajută acum să tempereze boala. Din mâinile lui, când nu tremură, apar frumoase tablouri cu naturi statice, peisaje şi flori.

Prietenul său, jurnalistul Tiberiu Cosovan, lSttefan Danilevici-a îndemnat să organizeze o expoziţie la Suceava. Au urmat o expoziţie în 2013 la Vatra Dornei în Salonul Alb al Casei de Cultură ”Platon Pardău”, o expoziţie în Deva în cadrul Asociaţiei antiparkinson, pentru care a pictat şi sigla cu laleaua. În 2014, Biblioteca ”G. T. Kirileanu” a găzduit expoziţia în sala străjuită de lucrările primului mentor, iar în iulie 2015, pe simezele aranjate cu măiestrie de gazde a poposit o nouă expoziţie.

La vernisaj au participat iubitori ai frumosului, membri ai asociaţiilor culturale Pro Basarabia şi Bucovina, a Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor şi colegi de liceu, promoţia 1960, care s-au întâlnit la 55 de ani de la absolvirea Şcolii Medii Mixte Vatra Dornei (actualul Liceu „Ion Luca“).

Bibliotecar coordonator Nicoleta Todaşcă a moderat activitatea şi a lecturat articolul: „Ştefan Danilevici – Pictura şi echilibrul interior“, din volumul „Efigii în filigran” a scriitorului Tiberiu Cosovan.

Profesoara Victoria Ostaficiuc, cunoscătoare şi iubitoare de artă, şi-a exprimat părerea: „Suntem într-un loc frumos ales de dumneavoastră pentru întâlnirea cu frumosul, această sală unde vă întâlniţi şi cu picturile colegului Ştefan Danilevici. Este remarcabil faptul că Ştefan Danilevici a ales frumosul ca armă de luptă împotriva unei boli faţă de care cei mai mulţi se închină cu spaimă. Crescut într-o familie ce iubea frumosul, muzica, literatura, nu e de mirare că a ales modul de exprimare ce i se potrivea – pictura. Ne înconjoară superbe tablouri în care înfloresc florile Bucovinei noastre şi ard culorile de galben şi toate combinaţiile până la maroul cald al pădurilor de fag, al vaselor ceramice, al florilor”.

Pictorul a mulţumit şi a prezentat un studiu despre importanţa culorilor în viaţa noastră, semnat de Rodica Demian şi publicat în „Formula AS“ sub titlul „Culorile care ne fac bine”.

Subsemnata, ca fostă colegă de liceu la secţia reală, colegă la Şcoala Sportivă – secţia schi şi colegă la cercul de pictură, susţinătoarea ideii de a picta şi expune, mi-am exprimat bucuria pentru realizările fostului coleg şi, la rugămintea acestuia, am lecturat versurile nepoatei după sora acestuia, ca o demonstraţie a preocupărilor artistice ale familiei.

Profesoara Taţiana Vlad Guga, ce a păstorit generaţii de elevi, şi-a manifestat bucuria de a revedea o parte din foştii săi elevi, „care s-au străduit prin muncă şi învăţătură serioasă să-şi formeze o carieră folositoare societăţii. De apreciat au fost şi părinţii unor elevi, ca de exemplu ai celui de faţă, care, deşi cu profesii modeste, au apreciat cultura, muzica şi şi-au îndrumat copiii la studiu”.

Expoziţia a fost vizionată cu încântare şi interes de către participanţii la activitate. Tablourile sunt expuse în Sala de artă a Bibliotecii „G. T. Kirileanu” până la sfârşitul lunii august.

Îi dorim domnului Ştefan Danilevici sănătate, putere în lupta cu boala şi cât mai multă inspiraţie în creaţiile sale.

Aldona Patraş

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: