Alexis Varoufakis

Acordul Greciei cu Eurogrupul este „un tratat de capitulare” ce dă o lovitură proiectului european

Alexis Varoufakis

Alexis Varoufakis

Fostul ministru grec de finanţe Yanis Varoufakis consideră că acordul încheiat de premierul elen Alexis Tsipras cu liderii zonei euro este „un tratat de capitulare”, ce are scopul de a transforma Grecia într-un stat „vasal“ Eurogrupului, consemnează agenţia EFE. Într-un articol publicat ieri pe blogul său, Varoufakis a apreciat că textul comunicatului summitului zonei euro, difuzat luni dimineaţa, seamănă cu „un document cu termenii capitulării Greciei”. Documentul este „conceput ca o declaraţie ce confirmă că Grecia acceptă să devină vasalul Eurogrupului”, adaugă fostul ministru grec de finanţe, susţinând că este pentru prima dată în istoria ei când Uniunea Europeană a luat o decizie care „subminează într-un mod atât de fundamental proiectul integrării europene”. În opinia sa, „prin modul în care au tratat cu Alexis Tsipras şi cu guvernul nostru, liderii europeni au dat o lovitură decisivă proiectului european”.

Varoufakis consideră că acest acord nu are nimic de-a face cu economia şi nici cu „o agendă de reforme capabilă să scoată Grecia din mocirlă”. „Este pur şi simplu o manifestare a unei politici umilitoare” şi, în plus, o mostră a „anulării complete a suveranităţii naţionale”, apreciază economistul grec, care include în postarea sa şi un avertisment: „Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenţi”.

Referindu-se la ce ar trebui făcut după semnarea acordului prin care Tsipras a acceptat reforme radicale, Varoufakis estimează că se acordă acum prea multă importanţă posibilei reacţii a deputaţilor la votarea acordului în parlament, în opinia sa fiind mai important să se discute în ce măsură economia greacă are vreo şansă de a-şi reveni prin aplicarea măsurilor cuprinse în respectiva înţelegere, sau dacă „predarea” Greciei nu va agrava şi mai mult o criză fără sfârşit.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI