Straja, gură de Rai

Nu, nu este aprecierea mea. Am auzit această sin-tagmă, sub o formă sau alta, de la pictori renumiţi care, în ultimii trei ani, au aşternut pe pânze aspecte memorabile din această străveche aşezare bucovineană, imortalizând în special peisajul şi arhitectura caselor din sat.

Iată că este deja cea de-a treia ediţie a taberei de pictură de la Straja! Dacă dl col.(r.) farmacist Gheorghe Juravle era cam sceptic după prima ediţie de acum trei ani, a găsit totuşi resurse pentru încă două ediţii, pe care, după părerea mea (şi nu numai) le-a organizat impecabil. Dacă la primele două ediţii au fost câte 12 maeştri ai penelului, la actuala au participat 16, cărora li s-au adăugat şi două foarte tinere talente.

Aşteptam cu nerăbdare semnalul pentru această tabără. Şi el a venit din două direcţii: de la prof. Elena Bostan Delavicov, preşedinte al Filialei Bacău a SCLRB, organizatoarea taberei, care m-a rugat să-i transmit veşti din tabără, şi de la col.(r.) farmacist Gheorghe Juravle, cel care a dus pe umerii săi organizarea şi desfăşurarea, deocamdată, a trei ediţii, fiind ajutat în mobilizarea pictorilor de maestrul Ilie Boca, bucovinean de-al nostru. Cu dl Juravle am stabilit chiar de la începutul taberei să vin spre final (s-a desfăşurat între 1 şi 10 iulie a.c., când fiecare dintre pictori a realizat câteva tablouri) cu certitudinea că voi avea ce vedea.

Conform înţelegerii telefonice, la o oră destul de matinală (din cauza căldurii sufocante de peste zi) am plecat la drum. Străbătusem acest drum de mai multe ori împreună cu regretatul prieten Vasile Pătrăucean, străjean de obârşie, care m-a îndrumat în multe lucruri despre Straja. Parcă de data aceasta peisajul care-mi defila prin faţa ochilor era mai frumos ca niciodată. Am legat repede conversaţie cu doamna de lângă mine despre acest peisaj. Şi, cum colindase prin toată ţara, mi-a confirmat că aşa peisaje nu văzuse nicăieri în ţară. Nici n-am sesizat când a trecut timpul, iar şoferul maşinii, cu amabilitate, m-a anunţat că trebuie să cobor.

De-ndată ce-am intrat în minihotelul ”Norvina”, locul de desfăşurare a taberei, am fost întâmpinat de amfitrion, parcă mai vesel ca niciodată. M-a asigurat că maeştrii sunt puşi în gardă şi că voi putea sta de vorbă cu fiecare, le voi putea admira picturile, pentru că şi de data aceasta au fost foarte harnici. Şi-aşa era. Chiar de pe terasa de la intrare, am fost întâmpinat de multe tablouri care se desfătau sub razele generoase ale soarelui, care deja începuse să dogorească. De la bun început spun că era bine numai dacă reproduceam ceea ce mi-au spus maeştrii, fără să mai adaug ceva. Dar, cum mă ştiţi, nu m-am putut abţine să nu comentez şi …

Iată părerea unei doamne, venită pentru prima dată, despre Straja: „Cer albastru, curat, munţii de un verde închis, pajiştile de un verde crud, fânul cu tonuri de ocru auriu, acoperişuri în roşu şi alb-argintiu, iar gândurile noastre zboară spre picturile murale de la Moldoviţa, Arbore şi Voroneţ. Straja – 2015, tabără de pictură în casa primitoare a dlui farmacist Juravle, un adevărat Mecena al picturii”(Cristina Ciobanu).

”Este prima mea tabără. Am întâlnit aici locuri deosebite, oameni frumoşi şi locuri interesante. Îmi pare bine că i-am cunoscut. O parte din maeştri îi ştiam din liceu. Pentru mine tabăra este o împlinire. Aici am stat la discuţii, am glumit. Eu fac peisaj decorativ şi studiu de obiect. Pictez în ulei. Două din tablourile mele vor rămâne aici. Sunt bucuroasă că-n fiecare zi învăţ ceva.” (Diana Ghicu)

”Particip la a treia ediţie. Este un lucru rotund pentru noi. Deja s-a format o idee de Straja. Pe de-o parte tabăra sfinţeşte artistic locul, pe de alta devenim prieteni, indiferent de unde venim. Am discutat mult cu maestrul Boca despre această tabără. Cu timpul, ajungem la o anumită turaţie, devii stăpân pe sine. Cred că fiecare tabără este o perfecţionare artistică. Suntem conştienţi de efortul care se face de către dl Juravle pentru organizarea acestei tabere. Mă bucur c-am reuşit să aducem cinci artişti noi, pentru că fiecare aduce o nouă şcoală.” (Ioan Burlacu)

„Am revenit cu mare bucurie în tabără. Am observat în peregrinările mele prin ţară că ferestrele caselor ţărăneşti au un limbaj anume. Pe timpuri, tinerii comunicau prin ferestrele caselor (o floare, un măr etc.) Sunt preocupat acum de ideea ferestrei la români. Pentru mine, o fereastră ascunde o mie de taine. Am obsesia lucrurilor trecute. Prezentul îl văd, viitorul îl voi vedea, dar ce-a trecut, mai ales dacă s-a distrus, trebuie să-mi închipui. Ferestrele nu sunt frumoase, sunt expresive. O floare în fereastră parcă are suflet. Ferestrele pentru casă sunt ca ochii pentru om. Mă voi ocupa de obiectele vechi: greble, polonice, ţăpoaie etc., pe care le voi pune în valoare, pentru că ele au fost cândva utile omului”. (Aurel Stanciu)

I-am smuls artistului promisiunea că-n toamna aceasta va veni la Rădăuţi cu o expoziţie de pictură. S-ar putea s-aducă şi lucrări de-ale copiilor, pentru că de la Straja va pleca într-o tabără cu 50 de copii din judeţul Bacău.

”Revin oricând cu dragoste şi plăcere la Straja. Locuitorii de aici au origine comună cu cei din Tătăruşii Iaşilor, de unde sunt eu, care, din varii motive, este supranumit «Mica Bucovină». Ei au plecat din Straja cu istoria, portul şi vorba. Am remarcat că majoritatea copiilor din Straja sunt bine educaţi, respectuoşi, afectuoşi, harnici şi foarte interesaţi de munca noastră. În tabără pictez non-stop, neavând alte preocupări cotidiene. Deci aici eficienţa mea este maximă. Am făcut şi concurs de pescuit cu copiii. Diplomele le-am desenat noi. Am strâns bani de la colegi şi i-am premiat pe copii. Ei ne dau energie, mai ales când ne asistă cum pictăm. Ei culeg bureţi, greblează fânul, îngrijesc de fraţii lor mai mici. Cum să nu-i respecţi şi să-i iubeşti?” (Ştefan Pristavu)

”Eu sunt profesor la Colegiul Naţional de Artă «George Apostu» din Bacău şi am răspuns cu plăcere invitaţiei. Am fost convins că am ce învăţa. De-acasă am venit cu un proiect, dar aici l-am abandonat parţial. De la fiecare maestru am învăţat ceva nou. M-am bucurat că maeştrii au avut timp să se uite şi la lucrările mele. Tabăra a fost un câştig. În Straja-i minunat. Într-o drumeţie am simţit că cerul şi norii sunt mai aproape de mine”. (Sergiu Mazerschi)

„Suntem o echipă haioasă, bazată pe prietenie. Numai în tabără ne-ntâlnim, în rest lucrăm, nu comunicăm. Lucrez în ulei. Eu fac pictură suprarealistă, dar la Straja am pictat şi peisaje şi natură statică.” (Mihai-Nechita Burculeţ)

„Vin aici a treia oară. Revin oricând cu plăcere la Straja. Anul acesta avem colegi noi, dar cunoscuţi de mine.” (Silvia Tiperciuc)

”Vin a doua oară. Îl apreciez foarte mult pe dl Juravle care, cu multă răbdare, a organizat totul în amănunt. Lucrez peisaje. Eu n-am crescut în natură. Aici este o altă lume faţă de oraş. Mara, fetiţa mea, este în clasa a V-a. Am adus-o aici să lucreze într-un mediu elevat. Maeştrii au consiliat-o în permanenţă. Îi plac peisajul şi florile.” (Marinela Bucur)

”Sunt încântat de atmosfera de aici. Dl Juravle menţine atmosfera şi tihna locului. Pictez peisaje formidabile din Straja, cu case specifice localităţii. Am încercat contrastul prin culoare ca s-ajung la o formulă proprie de interpretare a peisajului.” (Dumitru Macovei)

Foarte volubilă a fost dna Elena Pruteanu-Sîmburic, venită de la Chişinău, care mi-a declarat foarte încântată: ”Bucovina este ţara contrastelor: vremea, vântul, soarele, temperatura. Culorile sunt contrastante, foarte clare dimineaţa şi seara. Am constatat acelaşi lucru şi la lumina lunii. Peisajul este fantastic! Mi-am făcut foarte multe schiţe, pe care le voi termina acasă. Am adunat mult şi în memorie”.

Maestrul Ilie Boca, la fel ca întotdeauna, a fost foarte reţinut, emiţând numai lapidare judecăţi de valoare. A apreciat gestul făcut de dl Juravle cu organizarea taberei, care este întotdeauna o întâlnire de suflet a pictorilor. „Mai organizăm tabere de pictură la Tohani şi Tescani, ideea de tabără fiind veche de două mii de ani. Aici beneficiem de amabilitatea dlui Juravle. Cu lucrările executate aici, la fel ca şi-n anii precedenţi, se va deschide o expoziţie la Bacău de ziua unirii Bucovinei cu Patria-Mumă”.

Nici dl Juravle n-a fost prea vorbăreţ. Asta o ştiu de acum doi ani. Nu-i place să vorbească despre ce face. Este foarte mândru că pictorul Lovendal a realizat trei portrete la Straja, două de femei şi unu de bărbat. „Acum vreau să se execute cât mai multe tablouri despre Straja. Sunt peste 300 de tablouri în ţară şi în lume despre Straja. Astfel se va schimba şi monografia satului, dar şi biografia pictorilor care au fost aici. Am o bucurie aparte c-am reuşit să fac parte din acest eveniment cultural. Această tabără se bucură de multă popularitate şi la Bacău. Participanţii au povestit şi altora cum a fost la Straja”.

Îmi fac datoria de a-i menţiona şi pe ceilalţi pictori pe care nu i-am mai găsit la Straja, fiind deja plecaţi la casele lor: Geanina Ivu, Marius Crăiţa-Mândra, Ştefan Suditu şi Ion Mihalache.

Oare mai poţi spune ceva după ce maeştrii şi-au deschis sufletul în faţa ta? Consider că nu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI