Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, sărbătorit la Putna de mii de credincioşi

Putna-32Câteva mii de credincioşi s­au strâns, joi dimineaţă, în curtea Mănăstirii Putna, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Între cei care au asistat la slujba religioasă s­au numărat preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, subprefectul Atanasă Nistor, primarul Sucevei, Ion Lungu, viceprimarul Ovidiu Doroftei, deputatul Sanda­Maria Ardeleanu, precum şi un grup de liberali în frunte cu deputatul Ioan Bălan şi primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă.

Mănăstirea Putna este prima şi cea mai importantă ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, domn al Moldovei între anii 1457 şi 1504.

Putna-45„Ierusalimul Neamului Românesc”, după cum a fost supranumită de către poetul Mihai Eminescu, mănăstirea a fost un important centru cultural. Aici s­au copiat manuscrise şi au fost realizate miniaturi preţioase. Locaşul deţine un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Mănăstirea Putna adăposteşte mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi mormintele a două dintre soţiile voievodului şi a doi dintre fiii săi.

Pomenirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare este al doilea hram al Mănăstirii Putna, pe lângă cel istoric din 15 august, „Adormirea Maici Domnului”.

Moment culminant – Sf. Liturghie

Câteva mii de persoane, printre care s­au aflat credincioşi şi din Ucraina şi Republica Moldova au participat la Sf. Liturghie cu prilejul sărbătorii Sf. Ştefan cel Mare, oficiată de IPS Pimen Suceveanul Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de alţi ierarhi, precum şi de un sobor de preoţi.

De remarcat este că preşedintele CJ Suceava, prefectul şi subprefectul, au asistat la slujbă din apropierea intrării în biserica mănăstirii, în timp ce grupul liberal din care făceau parte deputaţii Sanda-Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan, primarul din Putna, Gheorghe Coroamă sau viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei s­a poziţionat mai aproape de zona de intrare în mănăstire, iar primarul Ion Lungu a stat la distanţă de cele două grupuri.

După slujba religioasă, a fost organizată o paradă militară, iar oficialităţile au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica mănăstirii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI