La Catedrala „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, un dublu eveniment spiritual

P1010191În fiecare an, la 28 iunie, Filiala „Arboroasa” din Vatra Dornei a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” din Vatra Dornei organizează o evocare a Ultimatumului sovietic din 1940, urmare a aplicării odiosului pact Ribentrop – Molotov, prin care România a pierdut Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei, teritorii rămase şi acum în afara graniţelor.

Evenimentul tragic de acum 75 de ani a fost readus în memoria celor prezenţi şi în acest an, ca de obicei, la catedrala „Sfânta Treime” din oraşul nostru.

P1010201Pr. dr. prof. univ. Mihai Valică, parohul catedralei, pr. drd. Marius Maghercaşi pr. drd. Emanuel Valică au oficiat un Te Deum în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în Siberia şi alte lagăre, în Bărăgan sau la canal, care au fost ucişi la Fântâna Albă sau în lunca Prutului, victime ale nedreptei hotărâri aplicate României, dar şi pentru membrii asociaţiei care au trecut la cele veşnice în cei 24 de ani de activitate a acesteia.

Despre „Dosarele ultimatumului din iunie 1940” a vorbit col. (r.) Ioan Abutnăriţei, evidenţiind împrejurările şi cauzele care au ştirbit trupul ţării în acele zile, „un eveniment ce nu trebuie uitat şi care reclamă o atitudine diplomatică din partea noastră în contextul actual”.

P1010194În partea a doua a întâlnirii a fost lansată cea de-a patra carte de poezie a dornencei Valeria Moroşan, intitulată „Suflet de copil”. Despre structura cărţii, care cuprinde poezii pentru copii, dar şi poezie patriotică, despre autoare, o poetă talentată şi sensibilă, a vorbit scriitoarea Aldona Rey Patraş.

În intervenţia sa, Valeria Moroşan a motivat apariţia volumului ca „un dar pentru copii, nepoţi, părinţi şi bunici” care trebuie să se bucure împreună de miracolul copilăriei, dar şi ca sprijin pentru inducerea, prin lectură, a sentimentului patriotic în sufletele copiilor, de la o vârstă fragedă. Autoarea a recitat, cu emoţie şi talent, versuri pentru copii şi versuri patriotice, dar şi un text satiric (o autoironie) şi o epigramă, dovedind din plin că este înzestrată şi cu simţul umorului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI