40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiţă

În ziua de 6 iulie 2014 se împlinesc 40 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicodim Măndiţă, unul dintre cei mai cunoscuţi călugări misionari din Moldova. Cu acest prilej, sâmbătă, 4 iulie, la Mănăstirea Agapia se va face pomenirea acestuia. La acest moment va participa Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care va sluji, începând cu ora 09.00, Sfânta Liturghie, alături de alţi ierarhi ai Sfântului Sinod.

Părintele Nicodim Măndiţă s-a născut în anul 1889 într-un sat din judeţul Argeş, în familia ţăranilor Ioniţă şi Filofteia Măndiţă, primind la botez numele de Nicolae. Între anii 1911-1918 a fost înrolat în armată, participând la campania din 1913 din Bulgaria şi la luptele din timpul Primului Război Mondial.

În anul 1920 s-a călugărit la Schitul Măgura-Bacău, cu numele de Nicodim, fiind hirotonit ca ieromonah în vara aceluiaşi an. A slujit apoi ca preot misionar în satul Schitul Frumoasa-Bacău (1921-1923), duhovnic la mănăstirea de maici Giurgeni-Roman (1923-1925) şi preot misionar în satele Pâclişa-Alba, Hăşmaşul Ciceului şi Leurda Gârboului-Cluj din Transilvania (1925-1935).

În următorii 40 de ani a fost duhovnic la mănăstiri de maici: la Agapia (1935-1945), la Văratec (1945-1962) şi din nou la Agapia (1962-1975). A primit rangul monahal de protosinghel.

În perioada regimului comunist (1948-1964), a scris cărţi de învăţături duhovniceşti, care erau multiplicate de colaboratori şi distribuite în diferite localităţi printr-o reţea de colportaj. Acuzat de „infracţiunile de răspândire de publicaţii interzise”, a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 38 a Tribunalului Militar Bucureşti, dată în şedinţa din 22 ianuarie 1965, la 8 ani de închisoare corecţională. Ţinându-se seama de vârsta şi boala de care suferea părintele Nicodim, completul Tribunalului Militar Bucureşti s-a deplasat în oraşul Târgu Neamţ. Părintele Nicodim Măndiţă a fost arestat şi încarcerat în Penitenciarul Aiud, iar cărţile confiscate au fost trimise la topit. După un an şi jumătate de închisoare, i-a fost anulat restul de pedeapsă şi i s-a permis să revină la Mănăstirea Agapia, unde se retrăsese ca pensionar din anul 1962. A murit la Agapia în anul 1975, la vârsta de 86 ani, şi a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: