S-a mai stins o stea

Corneliu_LeuLa data 21 iulie 1932, în localitatea Medgidia din judeţul Constanţa, a văzut lumina zilei CORNELIU LEU.

În anul 1950 a debutat în literatură cu un volum de povestiri. Din acest an, la intervale foarte scurte, a pus pe masa cititorilor câte un volum, în acest an ajungând la 58 de volume. A scris cărţi de nuvele, povestiri, memorii, dramaturgie şi romane.

Pornind de la emisiunea radiofonică „Căsuţa nr. 9”, emisiune cu conţinut civic, a ajuns la emisiunea „În gura leului”, cu acelaşi conţinut.

Pe internet a iniţiat „Portalul Carte şi Arte”, un periodic de cultură şi iniţiativă locală. Aici este trecut un calendar al manifestărilor culturale tradiţionale din toată ţara. În activitatea acestui portal sunt antrenaţi majoritatea primarilor din localităţile rurale.

În anul 1990, din iniţiativa unui grup de intelectuali din toate judeţele ţării, sub directa conducere a prof. Corneliu Leu, s-au pus bazele Fundaţiei “Episcopul Grigorie Leu” – Mişcarea pentru Progresul Satului Românesc. Fundaţia are filiale în toate judeţele ţării, ulterior recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică.

A iniţiat şi supravegheat strângerea a câteva sute de mii de semnături în toate judeţele ţării, în vederea unei iniţiative legislative de declarare a zilei de 31 august ca „Zi a limbii române”. Parlamentul României a aprobat-o şi, din anul 2013, pe tot pământul românesc se sărbătoreşte această zi.

A realizat un ciclu de filme despre scriitorii români şi a semnat scenariile unor filme artistice în colaborare cu regizorii Mircea Mureşan, Dan Necşulea şi Alexandru Tatos.

Se pare că activitatea intensă l-a obosit. De aceea, în ziua de 9 iunie 2015, la nici 83 de ani împliniţi, a plecat undeva, departe să se mai odihnească.

Familia, vecinii, prietenii şi toţi cei care au avut privilegiul şi onoarea să lucreze cu el şi să-l cunoască îi vor simţi lipsa şi-i vor purta o neştearsă amintire.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Prof. GH. DOLINSKI)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI