Universitatea suceveană, în topul celor mai transparente instituţii de învăţământ public de stat româneşti

> Universităţile de stat trebuie să fie mai transparente, principalele aspecte pe care nu le afişează pe site-uri fiind evaluările făcute cadrelor didactice de către studenţi, procesele-verbale ale întrunirilor conducerii şi rezultatele achiziţiilor publice, se arată într-un raport prezentat ieri

 

Societatea Academică din România (SAR) a lansat proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenţilor şi schimbul de bune practici”, ocazie cu care a fost prezentat şi un prim top al transparenţei paginilor web ale universităţilor din România, informează agenţia de presă Mediafax.

Evaluarea universităţilor s-a făcut prin verificarea paginilor web, răspunsurile la cererile formulate în baza Legii 544/2001 şi efectuarea de vizite de studiu în instituţiile de învăţământ superior.

Principala concluzie a raportului „Ce ne spun şi ce ascund paginile web ale universităţilor din România” a fost că universităţile de stat trebuie să fie mai transparente.

Potrivit autorilor raportului, principalele aspecte pe care universităţile de stat nu le afişează pe site-uri sunt procesele-verbale ale întrunirilor structurilor de conducere, rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi, cereri de oferte, anunţuri referitoare la achiziţii şi hotărârile la zi ale structurilor de conducere.

În schimb, universităţile stau mai bine la publicarea Cartei universitare, anunţarea granturilor şi mobilităţilor studenţeşti, publicarea taxelor de studiu şi anunţarea de concursuri pentru posturi vacante sau locuri de muncă în cadrul universităţii.

Raportul „Topul transparenţei universităţilor publice” a fost prezentat de Vlad Cherecheş, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Cherecheş a spus că cele mai transparente universităţi, conform studiului, sunt Universitatea Politehnică din Timişoara şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ambele fiind pe primul loc în top, cu 94 de puncte, urmate de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Cele mai netransparente universităţi sunt, conform raportului, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, Academia Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.

Unsprezece organizaţii s-au alăturat Coaliţiei pentru Universităţi Curate, fiind constituit un juriu format din Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele SAR, Andrei Pleşu, Radu Gologan, Stere Gulea şi Răzvan Bobulescu.

Proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenţilor şi schimb de bune practici” este implementat de Societatea Academică din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Federaţia Studenţilor din Elveţia, pe o durată de doi ani. Proiectul are o valoare totală de 222.532 de franci elveţieni şi beneficiază de o cofinanţare în valoare de 200.080 franci elveţieni, printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: