Acad. dr. Irinel Popescu:

„Numărul donatorilor de organe s-ar putea dubla, dacă ar fi organizată mai bine infrastructura de spital”

irinel-popescuPreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, a declarat vineri, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă, că Agenţia Naţională de Transplant a reuşit să depăşească, în „bună parte”, problemele legate de numărul donatorilor de organe, acestea fiind legate de „organizarea sistemului sanitar”.

El a spus că „nu este un impediment major” a obţine acordul familiei pentru prelevarea de organe de la pacientul aflat în moarte clinică, rata de consimţământ fiind ridicată la noi, una din cele mai ridicate la nivel european, dar numărul donatorilor de organe s-ar putea dubla dacă ar fi organizată mai bine „infrastructura de spital”: „Mulţi din potenţialii donatori se pierd pentru că diagnosticul de moarte cerebrală nu poate fi pus, deoarece ei nu pot fi menţinuţi în condiţii adecvate prelevării de organe. Asta înseamnă a avea restul constantelor biologice foarte bune, tensiunea arterială, diureza şi aşa mai departe, pentru ca cineva să fie donator de organe. Din păcate, în unele spitale, unde există astfel de donatori, tot lanţul acesta de evenimente, de la diagnosticul morţii cerebrale până la menţinerea donatorului, până la abordarea familiei ca să i se ceară consimţământul, nu este parcurs”.

Referindu-se la Spitalul Judeţean Suceava, unde se efectuează prelevarea de organe în vederea transplantului, dr. Irinel Popescu a precizat că există din partea şefului Secţiei de Chirurgie, dr. Sorin Hîncu, „dorinţa să se facă mai multe”, există şi condiţiile esenţiale pe care un spital trebuie să le îndeplinească pentru a intra în acest program, există secţiile de serviciu de neurologie şi de neurochirurgie. El a spus că problemele care apar, în general, în legătură cu donarea de organe ţin de „mentalitatea corpului medical”, fiindcă menţinerea în terapie intensivă a persoanei aflate moarte clinică, până la obţinerea acordului din partea familiei, e dificilă şi necesită timp şi eforturi în plus.

Dr. Irinel Popescu a spus că se constată acea atmosferă pozitivă donării de organe şi în spitalul sucevean, şi la nivel naţional.

„Şi aici, în Suceava, sunt convins că familiile întrebate pentru a-şi oferi consimţământul l-ar da în acelaşi procent care se înregistrează la nivel naţional. Aşa încât apelul e mai degrabă către colegii mei, către cei care lucrează în serviciile de terapie intensivă, în condiţiile în care Spitalul Judeţean Suceava are ambele servicii, şi de neurologie, şi neurochirurgie în care se selectează donatorii de organe”.

„Părerea familiei contează, iar opoziţia familiei faţă de donarea de organe constituie un motiv de a nu se preleva organe”

Referindu-se la modalităţile de a obţine acordul pentru prelevarea de organe, Irinel Popescu a spus că procedura inscripţionării, pe cardul naţional de sănătate, a acceptului pentru donarea de organe a fost încercată şi în alte ţări, dar „nu cu foarte mult succes”. Astfel că au rămas doar două sisteme majore, consimţământul prezumat şi consimţământul familiei, acesta din urmă fiind folosit în spitalele din România incluse în programul de transplant.

„Aşa-numitul consimţământ prezumat prevede că, dacă un pacient în moarte cerebrală nu şi-a declarat opoziţia faţă de donarea de organe, când era în viaţă, se consideră automat că e de acord. Cei care nu doresc să le fie prelevate organe, în cazul în care ajung în moarte cerebrală, se înscriu într-un registru special. Cine nu figurează în acel registru, automat este considerat ca fiind favorabil donării de organe. Eu pot să vă spun că, şi în această situaţie, a ceea ce numim consimţământ prezumat, părerea familiei contează şi opoziţia familiei faţă de donarea de organe constituie un motiv de a nu se preleva organe”.

Numărul donatorilor de organe din România a crescut de la 20 de donatori pe an, în 2006, la 140 în 2014, prin eforturile Agenţiei Naţionale de Transplant. În România se realizează cu succes transplantul renal şi hepatic, iar în mai mică măsură transplantul cardiac.

Acad. Irinel Popescu este medic chirurg specialist în transplantul hepatic, director al Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” de la Institutul Clinic Fundeni, profesor de chirurgie la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: