Victor Ponta

Colaborarea instituţională cu preşedintele e normal

Premierul Victor Ponta a declarat că relaţia sa cu preşedintele Klaus Iohannis este „de colaborare instituţională foarte normală” şi nu a fost influenţată de poziţiile diferite pe care cei doi le au pe tema Codului silvic.

Întrebat dacă se delimitează de comunicatul PSD în care se sugera că preşedintele ar fi putut fi influenţat de lobby-ul celor care nu mai pot fura bani din Sănătate sau al celor care exploatează pădurile, Ponta a replicat: „Nici când apar comunicatele de la PNL eu nu înţeleg că mă atacă preşedintele, nici invers nu este valabil”.

Premierul s-a declarat de acord şi cu propunerea şefului statului de a discuta în CSAT pe tema defrişărilor ilegale „pentru că nu poate fi combătut un fenomen atât de grav şi de complex cum e tăierea ilegală doar de către poliţie, sau doar de către guvern sau doar de către Justiţie, ci trebuie un efort conjugat”.

În privinţa Codului silvic Ponta s-a pronunţat clar în favoarea păstrării limitei „de 30% din piaţă, maximum pe care poate să îl aibă o companie”.

 A fost o lipsă de comunicare cu preşedintele în chestiunea vizitei în ţările arabe, trebuia să pun eu mâna pe telefon

 Premierul Victor Ponta a afirmat că în chestiunea turneului pe care l-a efectuat în ţările arabe „a fost probabil o lipsă de comunicare” cu preşedintele Klaus Iohannis şi a adăugat că, de acum înainte, va discuta direct cu şeful statului şi nu doar prin intermediul echipelor de consilieri. „A fost probabil o lipsă de comuni-care în general pe zona de politică externă. Ministrul de Externe discută cu consilierul prezidenţial, domnul Comănescu. Noi aveam această vizită negociată de peste un an de zile. Vă daţi seama că nu poţi să te duci de pe o zi pe alta să te vezi cu regele Arabiei Saudite, cu toţi liderii din ţările respective. Am cerut evident de la SIE, de la SRI din timp toate datele despre spaţiul respectiv. A fost o lipsă de comunicare şi, cu siguranţă, putem să comunicăm mult mai bine pe această zonă”, a spus Ponta la Digi 24.

Pe de altă parte, premierul a explicat că, din punct de vedere constituţional, lucrurile sunt clare cu privire la atribuţiile preşedintelui şi cele ale Guvernului. „Am văzut comentarii extrem de politice de la oameni inteligenţi şi culţi: «Preşedintele face toată politica externă, Guvernul nu are voie să iasă din ţară!» Constituţia prevede foarte clar care este rolul preşedintelui, care e rolul Guvernului şi toate vizitele pe care le-am făcut pe linie guvernamentală şi în special economică sunt în ideea dezvoltării colaborării economice între România şi celelalte ţări”, a explicat Ponta, care a adăugat că şi Guvernul îl poate ajuta pe preşedinte când merge în vizite externe cu tot ce are la dispoziţie „ca aparat guvernamental”. „De acum încolo, nu e nicio problemă să pun mâna pe telefon şi să comunic direct, nu doar prin partea de echipe”, a susţinut Ponta.

Acesta a precizat că vorbeşte cu şeful statului „de câte ori este nevoie” şi că este „un lucru normal” ca de fiecare dată când se întâlnesc să facă publică întâlnirea după ce aceasta are loc.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că premierul Victor Ponta nu a discutat cu el în prealabil despre vizita pe care şeful executivului a efectuat-o în statele din ţările arabe, arătând că aceasta este o „metodă inedită de a face politică externă”. „Victor Ponta a plecat pe cont propriu. Nu a discutat cu mine în prealabil vizita pe care a făcut-o în statele din Arabia”, a declarat Iohannis.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI