Sanda-Maria Ardeleanu:

„Ce rost mai are să scădem TVA-ul la cărţi când elevii României nu au avut manuale un semestru întreg şi au învăţat de pe fişe?”

Deputatul PNL de Suceava prof. univ. dr. Sanda­Maria Ardeleanu a apreciat că reducerea cotei TVA pentru cărţi de la 9% la 5% este o măsură bună pentru puţinii români care mai intră în librării pentru a achiziţiona cărţi, dar se întreabă dacă aceasta va rezolva problema lipsei dotărilor corespunzătoare cu materiale didactice şi auxiliare ale şcolilor, precum şi lipsa unei dezvoltări corespunzătoare a fondului de carte din bibliotecile şcolare.

Într-o declaraţie politică, parlamentarul sucevean arată că a constatat că Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, sărbătorită anual în data de 23 aprilie, a fost prilej de promovare a politicilor Guvernului Ponta, care a anunţat reducerea cotei TVA pentru cărţi de la 9% la 5%.

„Ministrul Culturii va depune la Camera Deputaţilor un amendament la Proiectul Noului Cod Fiscal, prin care TVA-ului pentru cărţi să­i fie aplicată reducerea menţionată anterior. Asemenea altor reduceri de TVA, această măsură este bună pentru puţinii români care mai intră în librării pentru a achiziţiona cărţi. Nu pot să nu susţin orice măsură de relansare a acestui obicei al lecturii care ne lipseşte astăzi mai mult ca oricând, dar nu pot să nu mă întreb dacă aceasta va rezolva fondul problemei.

Obiceiul lecturii se deprinde în şcoală, în biblioteca şcolii, pe băncile clasei, cu Abecedarul în mână. Ce rost mai are să scădem TVA-ul la cărţi când elevii României nu au avut Abecedar, nu au avut manuale de Comunicare un semestru întreg şi au învăţat, cu mari eforturi, de pe fişe, sub îndrumarea învăţătorului, fără cartea în mână? Cum putem să formăm un copil de 6 sau 7 ani în spiritul dragostei faţă de lectură să meargă cu drag în bibliotecă şi, evident, în librărie, dacă primii lui ani de şcoală se află sub semnul abandonului, al nepăsării, al uitării?” îşi întreabă deputatul PNL de Suceava colegii parlamentari.

Ardeleanu, care a pledat în nenumărate rânduri „pentru puterea cărţii în viaţa fiecăruia dintre noi”, a ţinut să amintească concluziile rapoartelor inspectoratelor şcolare sau ale reprezentanţilor ARACIP care au semnalat, ca o problemă generală, lipsa dotărilor corespunzătoare cu materiale didactice şi auxiliare ale şcolilor, lipsa unei dezvoltări corespunzătoare a fondului de carte din bibliotecile şcolare.

„Aş vrea să ne gândim la o rezolvare în profunzime a problemelor legate de carte şi drumul ei către tinerii noştri. Salvarea va veni doar după ce Educaţia va primi finanţarea corespunzătoare. Vorbesc de acea finanţare de 6% pe care toţi, pe rând, am susţinut­o, dar care nu a ajuns în sistem.

Specialiştii afirmă că cele mai puţine neajunsuri în domeniul vânzării de carte, în ultimii 10 ani, se regăsesc în segmentul de carte pentru copii. Cumpărătorii sunt părinţii, preocupaţi de educaţia copiilor lor şi interesaţi să le pună la dispoziţie toate pârghiile pentru activitatea şcolară, cheltuind sume semnificative.

Să le venim în sprijin prin legislaţie şi atitudine” este îndemnul adresat de Sanda­Maria Ardeleanu colegilor parlamentari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: