Mister în zona finanţării europene a programelor de cercetare doctorală şi postdoctorală

> „Am transmis către premierul României, ministrul fondurilor europene şi ministrul educaţiei şi cercetării un memoriu în care am prezentat riscurile pe care le are România din cauza finanţării execrabile a activităţii în cadrul proiectelor POSDRU” declară prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava

 

prof. univ. dr. Valentin Popa

prof. univ. dr. Valentin Popa

Încă nu se ştie cum vor fi atrase finanţări europene în cadrul programelor de studii doctorale şi postdoctorale, susţine prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, care precizează că, în prezent, există doar o propunere de ghid în vederea finanţării doctoratului, pentru anul I.

„Este un mare mister cu ce se va întâmpla în noul exerciţiu financiar 2014-2020, nefiind identificat concret programul în cadrul căruia vor fi deschise competiţii pentru aşa ceva. Deşi, ştiu, în documentele programatice pentru perioada 2014-2020, finanţarea studiilor doctorale şi postdoctorale este mai departe menţionată” arată rectorul, opinând că, din păcate, nici chiar la nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării nu s-a putut afla „unde vor avea loc call-urile pentru burse doctorale şi postdoctorale”.

Valentin Popa evidenţiază că, în momentul de faţă, este prevăzut un ultim call (anunţ – n. red.) din programarea europeană anterioară, adresat anului I doctoral, an care, practic, nu a beneficiat de nicio bursă. Însă nici în cazul acestuia nu se ştie când va avea loc lansarea, iar, pe deasupra, finanţarea va fi asigurată doar pe durata a 6 luni.

„Dintr-o singură trăsătură de condei, se renunţă la o experienţă acumulată de atâţia ani de zile, în cadrul Universităţii, care a dat dovadă că poate să atragă fonduri europene”

Pe de altă parte, un impediment în calea burselor de cercetare doctorală îl reprezintă reducerea drastică a tarifelor orare cu care sunt remuneraţi membrii echipei de proiect.

„Din nefericire, politica Ministerului Fondurilor Europene în acest domeniu este cel puţin curioasă. Tarifele orare care pot fi aplicate echipelor de management, cele care conduc asemenea proiecte, au scăzut la aproape un sfert faţă de cele care au fost practicate la începutul programului 2007-2013”, precizează rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”. Potrivit lui, s-a pornit de la un tarif orar de 300 de lei, iar astăzi s-a ajuns la 73 până la 80 de lei pe oră. Astfel, crede prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, nu vor mai fi extrem de mulţi doritori să lucreze în proiectele POSDRU. Aceasta având în vedere „birocraţia imensă, riscurile extraordinar de mari din momentul de faţă, arbitrarul care guvernează calculul foii POSDRU, ofiţerii de proiect care au iniţiative proprii, mai mult sau mai puţin fundamentate, toate creând un stres care nici pe departe nu poate fi compensat cu tarifele amintite.

„În acest sens, am transmis către premierul României, ministrul fondurilor europene şi ministrul educaţiei şi cercetării un memoriu în care am prezentat situaţia aceasta şi riscurile pe care le are România din cauza finanţării execrabile – din punctul meu de vedere – a activităţii în cadrul proiectelor POSDRU. Ce văd în continuare este că va fi un număr mic de propuneri, de o calitate îndoielnică şi, sigur, implementate de echipe cu mai puţină experienţă şi care admit să fie plătite, evident, cu tarife atât de mici. Şi iată că, dintr-o singură trăsătură de condei, se renunţă la o experienţă acumulată de atâţia ani de zile, în cadrul Universităţii, care a dat dovadă că poate să atragă fonduri europene” accentuează Valentin Popa, adăugând că există un ghid general care stabileşte aceste tarife pentru anul 2015, fiind printre ultimele finanţări care mai pot fi făcute până la finele anului.

Rectorul şi-a exprimat speranţa că, în perspectiva lui 2016 şi a anilor următori, factorii de răspundere guvernamentali vor deveni raţionali în a stabili şi aplica tarife cât de cât rezonabile. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a exemplificat cu tarifele aferente proiectelor de cercetare finanţate de la bugetul de stat, care pot fi şi cu 50% mai mari, în condiţiile în care acestea din urmă sunt cu mult mai puţin birocratice, iar riscul de interpretare din partea ofiţerilor de proiect mai redus în raport cu proiectele POSDRU.

„Pe cale de consecinţă, am putea vedea că, majoritar, cadrele didactice universitare se vor orienta mai mult către proiectele finanţate de la bugetul de stat şi vor lăsa absorbţia fondurilor europene pentru persoane mai tinere, mai neexperimentate, dar care, poate, se vor strădui şi ele să facă o absorbţie la fel de bună ca a noastră” a explicat rectorul Universităţii suce-vene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: