ARACIP şi-a încheiat evaluările în 24 de instituţii de învăţământ din judeţ

Majoritatea şcolilor au îndeplinit sau depăşit standardele naţionale

> Calificativele nu se cunosc, întrucât trebuie validate şi aprobate de ARACIP

 

Experţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) au trecut prin 24 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, în perioada 12 ianuarie – 27 martie a.c., în cadrul evaluării periodice, propunând calificative care urmează a fi validate şi aprobate de Consiliul ARACIP; de aceea, Inspectoratul Şcolar Suceava nu le-a putut prezenta încă.

Evaluarea periodică este obligatorie şi se realizează din 5 în 5 ani, iar activităţile din cadrul acesteia au constat în vizitarea tuturor spaţiilor şcolare, asistenţe la lecţii şi la alte activităţi ale elevilor, aplicarea de chestionare elevilor şi părinţilor şi realizarea de interviuri cu aceştia şi partenerii educaţionali, reprezentanţii autorităţilor locale, personalul didactic şi nedidactic, pentru a identifica „gradul de satisfacţie” faţă de serviciile educaţionale oferite. Evaluarea a fost realizată pe baza a 43 de indicatori, printre care organizarea internă a unităţii de învăţământ, existenţa şi funcţionarea sistemului de comunicare internă şi externă, funcţionarea curentă a unităţii de învăţământ, asigurarea serviciilor medicale şi a securităţii tuturor celor implicaţi în activitatea şcolară, existenţa şi caracteristicile spaţiilor şcolare, dotarea acestora etc.

Aspecte „neconforme”: lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare, dotarea materială insuficientă, strategii manageriale incoerente

Reprezentanţii IŞJ au informat că în unele unităţi şcolare au fost semnalate aspecte neconforme, motiv pentru care unităţile respective au posibilitatea să-şi îmbunătăţească activitatea până la 31 august 2015, urmând a fi reevaluate în anul şcolar viitor.

Gheorghe Lazăr

Gheorghe Lazăr

„Cele mai importante aspecte care au fost considerate neconforme de evaluatorii ARACIP în şcolile vizitate au fost lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare, dotarea materială insuficientă, lipsa cabinetului medical şi a cabinetului de consiliere psihopedagogică, insuficienta activitate ştiinţifică a cadrelor didactice, strategii manageriale incoerente, proceduri inconsistente de autoevaluare instituţională” a detaliat şeful IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr.

În cazul fiecărei şcoli evaluate, pentru fiecare dintre cei 43 de indicatori, echipele ARACIP au propus câte un calificativ din cele existente conform reglementărilor – nesatisfăcător (sub standardul naţional), satisfăcător (îndeplinirea standardelor obligatorii), bine şi foarte bine (valoare adăugată), excelent (şcoala îşi creează standarde proprii).

„Majoritatea şcolilor evaluate au obţinut propuneri de calificative care confirmă îndeplinirea sau depăşirea standardelor naţionale, ceea ce le va permite obţinerea unui atestat privind nivelul de calitate oferită de unitatea şcolară, atestat care este valabil 5 ani (până în anul 2020)” a mai precizat conducerea Inspectoratului Şcolar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: