Moment unic pentru jandarmii suceveni

Ceremonialul militar de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava

acordare-drapel-de-lupta-IJJ-SuceavaInspectoratul Judeţean de Jandarmi „Bogdan Vodă” Suceava va fi sâmbătă, 4 aprilie, protagonistul unui eveniment unic în viaţa fiecărei unităţi militare, eveniment la care sunt invitaţi toţi sucevenii.

Începând cu ora 12, în zona din faţa Palatului Administrativ, în prezenţa inspectorului general al Jandarmeriei Române, general – maior dr. Mircea Olaru, a altor reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi ai instituţiilor cu care IJJ Suceava colaborează, va avea loc Ceremonialul militar de acordare către această instituţie militară a Drapelului de luptă.

La acest ceremonial militar special vor participa subunităţi constituite din militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, precum şi Unitatea Specială Jandarmi Gardă de Onoare şi Protecţie Instituţională Bucureşti şi Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române.

165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române

Drapelul de luptă se acordă, în conformitate cu Legea nr. 34 din 1995, marilor unităţi şi unităţilor militare, prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului apărării naţionale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

Miercuri, 18 februarie a.c., preşedintele României Klaus Johannis a semnat decretul de acordare a Drapelului de luptă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.

Acordarea Drapelului de luptă ca simbol unic şi nepreţuit pentru cei aproximativ 500 de lucrători ai IJJ Suceava vine într-un context special. Pe 3 aprilie este aniversată Ziua Jandarmeriei Române, anul acesta împlinindu-se 165 de ani de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat actul de înfiinţare a instituţiei.

Simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare nu poate fi atins de oricine

Drapelul, stema, imnul şi sigiliul sunt cele mai importante simboluri pentru o naţiune şi trebuie respectate şi venerate. Drapelul de luptă are un regim special faţă de Drapelul României. El este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare şi reaminteşte fiecărui militar tradiţiile glorioase ale poporului român, în general, şi ale unităţii militare căreia îi aparţine, în special.

Conform unui regulament ce trebuie respectat cu stricteţe, Drapelul de luptă nu poate fi atins de oricine. El este păzit în permanenţă şi păstrat sub cheie, într-o vitrină, amplasată de regulă în biroul şefului unităţii militare, putând fi scos de acolo doar cu aprobarea acestuia, cu ocazia unor anumite ceremonii militare precum Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei, la depunerea jurământului militar sau la funeralii militare.

La scoaterea lui din vitrină, Drapelul de luptă se păstrează doar în poziţie verticală, el putând fi aplecat la 45 de grade în anumite situaţii şi la 90 de grade doar în faţa preşedintelui statului.

În afara vitrinei, drapelul este apărat de garda drapelului formată din şapte persoane (comandantul gărzii, militarul port-drapel şi cinci însoţitori). Toţi membrii gărzii drapelului sunt înarmaţi cu muniţie de război, iar, dacă integritatea Drapelului de luptă ar fi ameninţată, garda îl apără chiar cu preţul vieţii.

Drapelul de luptă reprezintă însăşi unitatea militară. În vechime, dacă Drapelul de luptă dispărea sau cădea în luptă, unitatea militară căreia îi aparţinea era desfiinţată. Astăzi, în cazul desfiinţării unei unităţi militare sau atunci când aceasta îşi schimbă Drapelul de luptă, vechiul drapel şi accesoriile ajung la Muzeul Militar Central.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: