Grigore Vieru – 80

Luna lui Făurar ar fi o lună foarte nimerită pentru organizarea activităţilor culturale. Tocmai de aceea şi noi am considerat că este de cuviinţă să-l pomenim pe Grigore Vieru care, dacă l-ar fi lăsat bunul Dumnezeu şi oamenii să mai trăiască, ar fi împlinit 80 de ani.

Undeva, pe pământul sfânt al României, mai precis în satul Pererita, din judeţul Hotin, România, în ziua de 14 februarie 1935, Eudochia, soţia lui Pavel Vieru, a adus pe lume un frumos „cocon”, Grigore, numit mai târziu, de prieteni, Grig. Pavel nu s-a bucurat prea mult de fiul său, deoarece soarta l-a despărţit de familie, iar mama l-a crescut singură pe Grigore. Dar el s-a ridicat purtând trei icoane în suflet: mama, ţara şi limba, mai târziu adăugându-se şi Eminescu. Acestea îl vor însoţi până la moartea lui năprasnică şi urcarea la Cer în ziua de 19 ianuarie 2009. A fost victima acelui accident îngrozitor de circulaţie, pe când se întorcea de la festivităţile organizate la Chişinău pentru omagierea lui Eminescu, idolul său.

Pentru a ne bucura, totuşi, de această zi marcată cu majuscule în calendarul de suflet al poporului român, la clubul CARP „Speranţa” din Rădăuţi am organizat o întâlnire de suflet a unor iubitori de literatură, în general, şi de poezie, în special. Au participat membri ai CARP, ai SCLRB, creatori de proză şi de poezie, simpli cetăţeni.

Dna Ana Marcu, preşedinte al CARP, a deschis manifestarea literară, anunţând participanţii că, pe lângă omagierea poetului Grigore Vieru, vor fi prezentate şi două cărţi: „Strigăt şi tăcere” de Oltea Lungoci (poezie) şi „La sfat cu semenii mei” de Gheorghe Dolinski (proză).

Eu am făcut o prezentare a vieţii şi activităţii literare a lui Grigore Vieru, insistând asupra prieteniei sale cu Stelian Gruia şi cu Adrian Păunescu. Am citit poeziile „Cântecul mamei” şi „Legământ”.

Aga Ghiţă din Dorneşti a reliefat care au fost prietenii lui Grigore Vieru, insistând asupra cultului pe care l-a avut acesta pentru Eminescu şi făcând referire şi la mesajul care se desprinde din poezia „Legământ”. A împărţit apoi tuturor câte o cocardă cu portretul poetului însoţit de-o panglică tricoloră şi un plic special realizat de Clubul filatelic „Luca Arbure”, care urma să fie lansat de la Oficiul poştal nr. 1 din Rădăuţi.

Dascălu Gheorghe a comentat afirmaţia lui Vieru „N-am fost decât un fir de iarbă”, referindu-se apoi la poeziile în care Vieru o cântă pe mama sa, închinându-i adevărate ode.

Adrian Şindilaru, poet din Dorneşti, şi-a reafirmat dragostea sa pentru poet şi-a citit două poezii, creaţii personale, pe care i le-a închinat: „Tu, frate-al meu” şi „Sunt”.

Dr. Mihai Mateiciuc, poet rădăuţean, a filosofat despre rolul criticilor în viaţa poeţilor, spunând că aceştia încearcă să-i surclaseze, fără să observe că adevăraţii poeţi nu mor niciodată, pe când criticii mor.

La rându-mi, am prezentat publicului volumul de poezii al doamnei Oltea Lungoci, apreciindu-i sensibilitatea versurilor şi bogăţia sentimentelor pe care le prezintă. Poeziile din acest volum, al doilea al poetei, pot fi grupate după mai multe teme (pe care le întâlnim şi în poeziile din primul volum): ţara şi limba română, părinţii, în special mama; anotimpurile anului, în special primăvara; societatea; iar cea mai mare parte a poeziilor sunt închinate iubirii sub diferite forme. Contrar unor păreri, am remarcat şi optimism în multe texte, exemplificând cu versuri din poeziile: „Bucovina noastră”, „Plânset de copil” şi „Primeşte-mă alături”.

Ion Prelipcean, redactorul cărţii, a vorbit despre modul în care-a reuşit să aducă pe masa cititorilor cele două volume tocmai prezentate, spunând că apreciază foarte mult versurile scrise de doamna Lungoci. În opinia sa, ar fi bine dacă s-ar putea aduna toţi creatorii de poezie din municipiul Rădăuţi într-un cenaclu. Despre „La sfat cu semenii mei” a opinat că este o carte de memorialistică, numindu-l pe autor un autentic cronicar modern, mai ales al plaiurilor rădăuţene.

Doamna Oltea Lungoci a mulţumit pentru aprecierile primite şi a recitat poezia „Frământări”, despre care consideră că o reprezintă sub toate aspectele. Şi-a exprimat speranţa ca într-un termen foarte scurt să pună pe masa iubitorilor de poezie un nou volum.

Dr. Mihai Mateiciuc i-a dedicat dedică distihul: „Nimicul împarte speranţa/Restul e nimic”, asupra înţelesului căruia i-a lăsat să se gândească pe toţi cei de faţă.

Subsemnatul a făcut cunoscut apoi cine au fost personalităţile care m-au îndemnat să adun într-un volum ce-am scris în diferite publicaţii. În câteva cuvinte am prezentat fiecare capitol al volumului „La sfat cu semenii mei”, aducând sincere mulţumiri domnului profesor Dimitrie Roman, maestrul care mi-a realizat o copertă excepţio38nală, după cum au apreciat mulţi dintre cei care au primit cartea.

În final, am dăruit tuturor celor de faţă câte o carte, cu rugămintea de-a o citi şi a-mi spune părerea în vederea viitoarei mele munci. Ţin foarte mult la părerea cititorilor! M-am bucurat că absolut toţi au solicitat să le dau câte un autograf. De ce să mint, m-am simţit bine.

Doamna Oltea Lungoci a acordat la rându-i autografe, iar banii strânşi de pe cărţile vândute îi va dona unei fetiţe bolnave de cancer. Un gest de excepţie!

Ne-am bucurat că acţiunea noastră a fost filmată de un cameraman al studioului Cromtel, iar filmul va fi prezentat pe ecranele noastre de acest post de televiziune.

Finalul activităţii a fost ca întotdeauna: am rămas în jurul meselor, am stat la un pahar de… vorbă şi a durat cam mult acest schimb de păreri în cadrul căruia noi, autorii, am aflat şi alte opinii ale acelora care n-au mai apucat să vorbească în timpul activităţii.

Prof. GH. DOLINSKI

Foto: V. PĂTRĂUCEAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: