La Muzeul de Ştiinţele Naturii

Expoziţia „Interferenţe etnografice”

> Realizată prin proiectul tranfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”

Realizată în cadrul proiectul transfrontalier „Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, expoziţia „Interferenţe etnografice” va fi prezentată publicului sucevean în perioada 23 februarie – 15 martie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.

Vernisajul va avea loc luni, 23 februarie, de la ora 11, expoziţia fiind realizată de Muzeul Bucovinei împreună cu partenerii din proiect, Consiliul Judeţean Suceava, Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi.

Pentru a valorifica patrimoniul cultural etnografic al celor trei muzee partenere, prin proiect vor fi organizate trei expoziţii temporare care vor prezenta „un crâmpei de viaţă materială şi spirituală” aparţinând civilizaţiilor ţărăneşti de la răsărit de Carpaţi. „Prin faptul că patrimoniul cultural etnografic din cele trei regiuni are un fond comun, pe alocuri abia putându-se sesiza particularităţi, fiecare expoziţie, făcând apel la patrimoniul mixt de factură română, ucraineană sau moldoveană deţinut de fiecare muzeu, va facilita reflectarea unei realităţi etnografice şi culturale existente de o parte şi de alta a graniţelor şi va determina o mai bună înţelegere a contextului cultural regional şi a moştenirii etnografice” au transmis coordonatorii proiectului. Bugetul proiectului este de 208.500 euro, bani care vor fi folosiţi pentru realizarea expoziţiilor şi a patru tipuri de cataloage care vor promova obiectele reprezentative de port popular, ceramică, ţesături de interior şi mobilier tradiţional, obiecte de factură etnografică aparţinând muzeelor partenere în proiect.

Cataloagele vor fi distribuite gratuit în cadrul expoziţiilor, acestea fiind realizate după o tematică comună, pe scheletul câtorva elemente de muzeotehnică. „Ideea de bază o reprezintă reproducerea unui colţ de interior de casă ţărănească având ca punct de reper cuptorul tradiţional. Spaţiul va fi încadrat cu elemente de mobilier (masă, pat, ladă de zestre) care vor fi nu doar exponate în sine, ci, alături de cuptor, şi suport pentru piesele de ceramică sau textilele de interior” au mai informat organizatorii evenimentului.

Expoziţiile se vor desfăşura succesiv la Suceava, Bălţi şi Cernăuţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: