„Vrem să ajutăm Ucraina”

> Presa din ţinut despre activitatea Consulatului General al României la Cernăuţi

Eleonora Moldovan

Eleonora Moldovan

După mult stimaţii Ilie Ivan, Romeo Săndulescu şi Tatiana Popa, în fosta capitală a Bucovinei istorice a intrat în activitate noul Consul General al României la Cernăuţi, numit în acest post de o mare responsabilitate de către Guvernul României, conform hotărârii din 27 noiembrie 2012. Trecând procedurile de acreditare, doamna Eleonora Moldovan a revenit în oraşul lui Alexandru cel Bun. În ziua de 24 iulie 2013, „la sediul misiunii diplomatice a României la Cernăuţi” a avut loc o întâlnire prietenească cu liderii şi reprezentanţii organizaţiilor culturale româneşti, la care au participat intelectuali de marcă şi jurnalişti de frunte din Ţinutul codrilor de fagi. Săptămânalul „Libertatea Cuvântului”, referindu-se la această întâlnire de suflet, va relata în paginile sale că „noul Consul General a prezentat echipa pe care o conduce şi priorităţile colaborării cu comunitatea românească din partea locului, pe care intenţionează s-o învioreze simţitor. Un accent deosebit a fost pus pe necesitatea stabilirii unor proceduri clare de eliberare a vizelor pentru cetăţenii de rând, dar şi pentru reprezentanţii firmelor şi organizaţiilor, care întreţin legături de colaborare cu partea română”.

E necesar de menţionat faptul că din primele zile ale aflării sale în vechiul şi frumosul oraş de pe malul Prutului, noua echipă a Consulatului General al României la Cernăuţi a continuat activitatea în direcţia consolidării relaţiilor de colaborare între România şi Ucraina. Pe data de 9 august 2013, acelaşi ziar aducea la cunoştinţa cititorilor informaţia despre întrevederea fostului şef al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Myhailo Papiev, cu doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, în cadrul căreia fostul guvernator al ţinutului nostru a subliniat: „Îmi este plăcut să constat că legăturile de colaborare dintre regiunea Cernăuţi şi România au căpătat, în ultimii ani, o dinamică pozitivă, ceea ce demonstrează în modul cel mai clar aspiraţiile de integrare europeană ale Ucrainei. Am stabilit relaţii strânse de colaborare cu judeţul Suceava din România, unde am desfăşurat, în luna noiembrie a anului trecut, cea de-a doua şedinţă comună a deputaţilor Consiliului Regional Cernăuţi şi ai Consiliului Judeţean Suceava, precum şi cel de-al treilea forum internaţional cu genericul «Dialog bucovinean». Fostul conducător al executivului regional a confirmat în continuare „că asemenea acţiuni contribuie la realizarea cu succes a proiectelor economice, turistice, ecologice şi culturale comune pe ambele părţi ale frontierei” şi „că o atenţie însemnată în relaţiile bilaterale se acordă dezvoltării cooperării transfrontaliere în cadrul Euroregiunii «Prutul de Sus»”.

Referindu-se la munca comună, „care este utilă pentru ambele părţi”, Consulul General al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, a afirmat: „În convingerea mea, relaţiile noastre de parteneriat au un potenţial destul de mare. Pe de altă parte, ne exprimăm toată disponibilitatea spre realizarea unor noi proiecte”.

În numărul din septembrie 2013, „Plai Românesc”, ziarul Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, a inserat în paginile sale adresarea doamnei Eleonora Moldovan cu ocazia Sărbătorii „Limba noastră cea română”, în care se menţionează: „Cu ocazia acestei sărbători de suflet, adresez felicitări tuturor românilor din regiunile arondate circumscripţiei noastre consulare, pentru contribuţia pe care o aduc la păstrarea şi afirmarea limbii române, a valorilor, tradiţiilor şi culturii româneşti”.

În toamna anului 2013, la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi şi-a desfăşurat lucrările Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”. Ziarul „Libertatea Cuvântului” din 27 septembrie relata: „Consulatul General al României la Cernăuţi şi-a adus contribuţia la organizarea unei expoziţii de carte, în cadrul căreia au fost făcute donaţii de carte către Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii cernăuţene din partea Băncii Naţionale a României, a Academiei Române, a Editurii «Demiurg» din Iaşi, a Universităţii «Ştefan cel Mare» din Suceava”.

În materialul „Junimiştii cernăuţeni se vor afla la baştina lui Dumitru Matcovschi”, semnat de jurnalistul Vitalie Zâgrea, apărut în amintitul ziar la 11 octombrie, acelaşi an, se menţiona: „Junimea cernăuţeană aduce sincere mulţumiri Consulatului General al României la Cernăuţi, şi-n mod special doamnei Eleonora Moldovan, Consul General, care a răspuns pozitiv solicitării noastre de a le pune la dispoziţia participanţilor români din Cernăuţi la cea de-a treia ediţie a acestui festival care se va desfăşura la Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, un mijloc de transport pe itinerarul Cernăuţi-Chişinău-Cernăuţi”.

Tot în aceeaşi toamnă, când codrii seculari ai Bucovinei istorice se primenesc în falnicul veşmânt de aramă, în inimile tinerilor cernăuţeni a încolţit o „idee frumoasă de a vizita Mănăstirile Moldovei”. Publicaţia „Libertatea Cuvântului” din 18 octombrie sublinia că această idee a Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi „a fost susţinută cu multă plăcere de către Consulatul General al României la Cernăuţi, şi-n special de doamna Eleonora Moldovan, Consul General, care chiar de la bun început ne-a spus că este încântată de un asemenea proiect şi va face tot posibilul să ne susţină. Domnia sa, împreună cu colegii de la instituţia diplomatică română acreditată la Cernăuţi, a făcut posibilă plecarea noastră la mănăstirile din Bucovina, fapt pentru care le suntem recunoscători”. Astfel, datorită sprijinului acordat de către Consulatul General al României la Cernăuţi, membrii delegaţiei cernăuţene au avut posibilitatea ca „în acel pelerinaj scurt de trei zile” să păşească „pe acele locuri ştefane binecuvântate de Dumnezeu”.

La finele toamnei 2013, când în capitala Ucrainei se desfăşurau frenetic evenimentele legate de problema aderării ţării la familia mare a Europei, în oraşul lui Alexandru cel Bun a avut loc o „masă rotundă” cu genericul „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări”, la care au participat membri ai organizaţiilor culturale din ţinut, jurnalişti şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi. Referindu-se la această acţiune importantă, ziarul „Libertatea Cuvântului”, din 29 noiembrie, afirma: „Ministrul consilier, dl Ionel Ivan, viceconsulul României la Cernăuţi, a vorbit în cadrul «mesei rotunde» despre perspectivele colaborării dintre Ucraina şi România în contextul proceselor de integrare europeană. Diplomatul român a spus că Ucraina poate beneficia de fonduri europene importante, menite să dezvolte mediul de afaceri şi climatul investiţional din regiune”.

În luna când fulgii cad ca nişte stele şi iarna iese din legendă ca o pasăre măiastră, văruind acoperişurile caselor şi accentuând argintul cupolelor bisericilor din oraş, în incinta Consulatului General al României la Cernăuţi a avut loc o manifestare culturală care, după cum afirma săptămânalul „Zorile Bucovinei” din 25 decembrie 2013, „s-a axat în jurul a trei evenimente importante din viaţa şi istoria comunităţii româneşti din Bucovina istorică – lansarea celei de-a doua părţi a volumului «Cartea Durerii», comemorarea a două personalităţi ilustre bucovinene – Aron Pumnul şi Olga Kobyleanska, vernisarea expoziţiei «Oameni şi locuri din Bucovina». Doamna Eleonora Moldovan, Consulul General, a subliniat în cadrul acestei întâlniri de suflet, la care au participat membri ai organizaţiilor culturale din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, jurnalişti şi savanţi de la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci”, „că misiunea diplomatică română, pe care o conduce, rămâne deschisă pentru orice iniţiativă ce vine din partea românilor din ţinut”.

În interviul din 29 noiembrie 2013, acordat ziarului regional „Zorile Bucovinei”, cu ocazia Zilei Naţionale a României, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a menţionat: „România sprijină deschis parcursul european al Ucrainei. Vrem să împărtăşim din experienţa noastră pe linia integrării europene, să ajutăm Ucraina”.

(PETRU GRIOR, directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: