La doar 18 ani

Judecat pentru omor

> Săvel Cătălin Ostăcioaie şi-a confecţionat puşca şi muniţia cu care, anul trecut, l-a împuş-cat pe vărul tatălui său

 

savel-ostacioaieSăvel Cătălin Ostăcioaie, tânărul din Siliştea, oraşul Liteni, a fost trimis ieri în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, uz de armă fără drept şi omor calificat.

El va ajunge în faţa judecătorilor la abia câteva luni după ce a împlinit vârsta de 18 ani.

Pe 20 noiembrie, anul trecut, când încă era încă minor, Săvel Ostăcioaie l-a ucis pe Neculai Costache, de 47 de ani, văr cu tatăl său, om cuminte, tată a doi copii şi cu care era vecin de altfel.

L-ar fi omorât, spun anchetatorii, din cauza unor patimi vechi între familii, cea a lui Costache, cumincioară, normală, văzându-şi de traiul ei, şi cei ai lui Ostăcioaie, cunoscuţi în sat ca scandalagii şi puşi pe furturi.

Mare admirator de arme şi muniţii (se fălea cu asta şi pe o reţea de socializare), tânărul minor a folosit pentru comiterea faptei o puşcă artizanală confecţionată chiar de el. Muniţia cu care a comis omorul a fost, de asemenea, ideea şi concepţia lui, din materie primă adusă personal din Italia.

„Din analiza probelor administrate în cauză a reieşit că în cursul anului 2012 inculpatul a revenit din Italia cu un cartuş pentru pistol şi un cartuş pentru o armă de vânătoare, iar în perioada următoare a găsit pe raza oraşului Liteni, în zonele unde se desfăşurau partide de vânătoare, mai multe tuburi goale provenind de la cartuşe trase de vânători. Inculpatul a luat aceste tuburi şi le-a dus la domiciliul său, încolţindu-i ideea de a-şi construi o armă pe care să o utilizeze în viitor, fără a se putea preciza în ce scop. Astfel, într-o perioadă de aproximativ 6 luni, utilizând o ţeavă metalică, un arc de la o bicicletă, o bucată de lemn, diverse şuruburi şi piuliţe, inculpatul a construit o armă artizanală într-o magazie din gospodăria sa. După finalizarea armei a utilizat cartuşul de vânătoare original pentru a vedea dacă arma este în stare de funcţionare. Ulterior, într-un alt tub gol de cartuş a introdus fragmente de plumb precum şi praful de puşcă de la cartuşul adus din Italia, turnând deasupra ceară topită de la o lumânare; la acest tub a lipit capsa percutantă de la cartuşul pentru pistol – inculpatul a declarat că acesta este cartuşul utilizat la data de 20 octombrie 2014, când a suprimat viaţa victimei Costache Neculai” a comunicat, din probatoriul administrat de anchetatori, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

„S-a făcut dreptate, l-am împuşcat pe Epuroi”

În ce priveşte crima comisă de tânărul care în octombrie anul trecut avea doar de 17 ani nu există niciun dubiu din partea procurorilor.

Pe 20 noiembrie 2014, pe întuneric, după ora 23, Săvel Ostăcioaie, înarmat cu puşca artizanală, şi-a aşteptat unchiul pe o uliţă din apropierea casei şi l-a împuşcat în burtă. Cum acesta nu a murit pe loc, agresorul l-a lovit de două ori cu ţeava puştii în cap şi „l-a terminat”. Apoi i-a cărat trupul pe un teren viran din vecinătate şi s-a dus la culcare.

Potrivit procurorilor, fapta a avut şi un prolog. Pe la ora 21, în aceeaşi seară, tânărul Săvel era cu tatăl său (văr cu Costache), împreună cu alte rude, la cârciumă. Acolo l-au întâlnit şi pe Costache, iar resentimentele au ieşit la iveală proporţional cu cantitatea de băutură consumată.

Potrivit procurorilor, Costache Neculai, aparent fără vreun motiv, a început să profereze insulte, injurii şi ameninţări la adresa tatălui inculpatului, precum şi la adresa copiilor săi, ba chiar a sărit la bătaie, dar a fost potolit de nişte amici.

În urma acestui scandal, Săvel Cătălin Ostacioie s-a hotărât să rezolve definitiv conflictul.

„În jurul orelor 23.15 – 23.30, la adăpostul întunericului, profitând totodată şi de starea de ebrietate a victimei, inculpatul a tras asupra acesteia un foc de armă de la o distanţă de 2-6 metri. După recepţionarea acestei lovituri în zona abdomenului victima a căzut în genunchi iar inculpatul, pentru a fi sigur că-i va suprima viaţa, a lovit victima în zona cranio-cerebrală cu ţeava armei” au reactualizat procurorii circumstanţele odioasei fapte petrecute în toamna anului trecut.

Pe parcursul cercetărilor desfăşurate, procurorii au aflat că Săvel ar fi mărturisit crima după ce a comis-o. „S-a făcut dreptate, l-am împuşcat pe Epuroi (porecla lui Costache)” ar fi spus el, la întoarcere acasă după comiterea crimei, unui martor întâlnit în curte.

„Cătălin Ostăcioaie a adoptat o poziţie sinceră, a recunoscut comiterea infracţiunilor, a colaborat cu organele de urmărire penală, poziţia acestuia fiind confirmată de prin celelalte mijloace de probă administrate” a comunicat Parchetul Tribunalului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: