La a V-a etapă a Cupei Mondiale la Sanie pe Pârtie Naturală

Competiţie pe cea mai bună gheaţă

Pentru al treilea an consecutiv, staţiunea Vatra Dornei a găzduit una din cele mai mari competiţii sportive internaţionale dedicată sporturilor de iarnă. Pe pârtia de sanie „Bucovina”, singura din afara lanţului Munţilor Alpi, în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, a avut loc a V-a etapă a Cupei Mondiale la Sanie pe Pârtie Naturală, competiţia dedicată seniorilor, care a adus la start cei mai buni concurenţi din 12 ţări, ce au concurat la toate cele patru probe: simplu masculin şi feminin, dublu şi pe echipe.

cms-04.02--11Au fost prezenţi aproape toţi campionii mondiali de la San Sebastian, la băieţi nu a lipsit niciunul din primii 15 sportivi, situaţia fiind similară şi la fete. Deoarece s-au anulat mai multe competiţii datorită condiţiilor meteo dificile, cei de peste ocean au plecat, americanii, canadienii, brazilienii, scăzând numărul ţărilor participante la 12. Pentru prima oară a fost prezentă Noua Zeelandă, dar au lipsit reprezentanţii Turciei.

Competiţia a fost una foarte dificilă, în cele trei zile de concurs condiţiile cms-04.02-22atmosferice fiind foarte diferite. În ultima zi, cele minus 10 grade Celsius din timpul nopţii şi cele minus 9 grade din timpul coborârilor au asigurat o pistă excelentă pentru competiţie. Mai mult decât atât, în noaptea de sâmbătă spre duminică s-a lucrat peste opt ore la pârtie, fiind făcute trei stropiri, după care s-a trecut la şlefuire.

„Oamenii din zonă au lucrat enorm de mult. Ca să construieşti o asemenea pistă cred că oamenii au început să lucreze de două luni la gheaţă. Trebuie să ţină şi timpul cu tine ca să faci un lucru de calitate, iar acum se desfăşoară a V-a etapă de cupă mondială, pe cea mai bună gheaţă din acest sezon competiţional. Îl felicit pe domnul Octavian Pungovschi, care a depus o muncă extraordinară, Primăria Vatra Dornei, care a ajutat enorm, şi pe oamenii care au muncit să facă gheaţă pentru ca această competiţie să se desfăşoară în cele mai bune condiţii. La Vatra Dornei a venit numai crema sportivilor, sezonul este deja pe terminate, această etapă are loc după Campionatul Mondial”, ne-a declarat Hodos Laszlo, director de concurs.

Parada sportivilor în sunet de fanfară

cm-in-drum-spre-start-1Însoţiţi de fanfara municipiului Vatra Dornei şi de staffurile tehnice ale fiecărei ţări participante, sportivii au participat la o paradă pe traseul Parcul staţiunii – Primăria Vatra Dornei. În faţa Primăriei, gazdele le-au adresat participanţilor mesajul oficial de bun venit în Vatra Dornei şi îndemnul ca cei mai buni să câştige competiţia. „Nu pot să fiu decât fericit şi bucuros să vă văd din nou în staţiunea noastră, în faţa Primăriei din Vatra Dornei, la deschiderea etapei cu numărul cinci a Cupei Mondiale de Sanie pe Pârtie Naturală. Mă bucur că anul acesta am avut parte de o vreme perfectă pentru desfăşurarea acestei competiţii şi le mulţumesc tuturor celor implicaţi în organizare. Succes tuturor!”, a declarat Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei.

A urmat un spectacol artistic susţinut de soliştii şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Dorna Dorului”.

La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Federaţiei Internaţionale de Sanie, ai Federaţiei Române de Bob şi Sanie, ai Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Consiliului Judeţean Suceava şi ai Primăriei Vatra Dornei.

„Ediţia din acest an este mai bine organizată ca cea de anul trecut. Nu spun acest lucru pentru că organizarea este altfel, o spun pentru că vremea este altfel. Anul trecut a fost cald şi ne puneam problema dacă reuşim să terminăm etapele de cupă mondială şi campionatul mondial de juniori. Anul acesta vremea este perfectă pentru această competiţie, pârtia este bine îngheţată. Toţi concurenţii sunt mulţumiţi de condiţiile organizatorice, de cazare, de tot ceea ce înseamnă Vatra Dornei. Până acum au fost patru etape mutate pe alte pârtii, din cauza condiţiilor meteo din Europa. Unii dintre ei au renunţat retrăgându-se din competiţii, iar cei veniţi aici sunt bucuroşi să concureze şi să ia medalii, mai ales că la start se aliniază sportivii cei mai buni ai naţiunilor participante. Comparând cu anul trecut, Italia a venit în 2014 cu 16 sportivi, iar anul acesta au venit cu 6, cei mai buni. La fel şi celelalte naţiuni”, a declarat Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob şi Sanie.

Competiţie pe cea mai bună gheaţă

cms-04.02-33„Competiţia a început în condiţii extraordinare, este cea mai bună gheaţă din această ediţie a cupei mondiale şi sperăm să reuşim să o ţinem în condiţii corespunzătoare până la final. Vineri a fost mai călduţ, dar gheaţa este foarte groasă încât nu au fost probleme. Am muncit pentru ca această etapă să nu se amâne, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări, toată lumea a fost mulţumită de calitatea pistei. Trebuie să ne pregătim, să demonstrăm că putem asigura o pistă foarte bună pentru că, peste doi ani, avem campionatul mondial de seniori. Deja începem să pregătim în amănunt anumite aspecte pentru acest campionat mondial. Sunt mulţi oficiali ai federaţiei internaţionale prezenţi aici şi toţi au spus că, de la un an la altul, sunt condiţii din ce în ce mai bune şi din punct de vedere organizatoric, şi din punct de vedere al pistei. Această pârtie este în primele trei din Europa, ca tehnicitate şi mod de preparare a pistei. Sperăm să rămânem pe primul loc în continuare, la fel şi cu organizarea”, ne-a declarat prof. antrenor Octavian Pungovschi, preşedintele Clubului Sporturilor de Iarnă şi principal organizator al competiţiei.

Oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie revin în România cu plăcere

A V-a etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe Pârtie Naturală din Vatra Dornei s-a încheiat cu festivitatea de premiere a probelor de simplu masculin, simplu feminin şi echipe.

Directorul executiv al concursului şi reprezentant al Federaţiei Internaţionale de Sanie, Christoph Schweiger, i-a oferit preşedintelui Comitetului de organizare, primarul Ilie Boncheş, un trofeu în miniatură a cupei mondiale, pentru modul cum a organizat competiţia.

Christoph Schweiger

Christoph Schweiger

cm-Bonches-cu-trofeul

Ilie Boncheş

„Federaţia Internaţională de Sanie mulţumeşte tuturor celor care au contribuit la organizarea şi buna desfăşurare a concursului, celor care au preparat pista, numeroşilor voluntari şi tuturor celor care ne-au fost alături. Stimate domnule primar, Ilie Boncheş, în numele Federaţiei Internaţionale de Sanie trebuie să vă dau un mic cadou din partea forului nostru, o cupă în miniatură. Trebuie să ştiţi că ne face o deosebită plăcere să venim în România în fiecare iarnă, şi o vom face la fel şi în anii viitori. Transmit tuturor concurenţilor felicitările mele pentru performanţele obţinute, iar concurenţilor care s-au accidentat în aceste zile, să-şi revină cât mai repede şi să revină cât mai curând pe pista de concurs”, a declarat Christoph Schweiger, director executiv şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale de Sanie.

Competiţia a fost organizată de Federaţia Internaţională de Sanie, Federaţia Română de Bob şi Sanie şi Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, Consiliului Judeţean Suceava, Primăriei municipiului Vatra Dornei, Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Serviciului de Ambulanţă Vatra Dornei, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, SMURD Vatra Dornei şi Jandarmeriei Montane Vatra Dornei şi a sponsorilor.

Federaţia Internaţională de Sanie, Federaţia Română de Bob şi Sanie şi Clubul Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei vor organiza la Vatra Dornei, în 2017, Campionatul Mondial de Sanie pe pârtie naturală, competiţie rezervată seniorilor. România a câştigat în faţa Italiei, cu 24 de voturi la 7, organizarea competiţiei în urma votului de la Congresul din 2013 al Federaţiei Internaţionale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: