Salvatorii de la ISU Suceava, în sarabanda celor 7000 de intervenţii de urgenţă din 2014

incendiu-rozita-1Pompierii militari şi paramedicii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au ieşit anul trecut la 7182 de intervenţii, din care 6989 intervenţii de urgenţă.

Faţă de 2013, numărul situaţiilor de urgenţă care au avut nevoie anul trecut de intervenţiile salvatorilor suceveni a fost cu 48% mai mare, de la 4702 situaţii, la cele aproape 7000.

Cele mai multe, aproape 4283, au fost intervenţii de urgenţă asistate de SMURD, în majoritate în cazul victimelor accidentelor de circulaţie, intervenţii în care s-au salvat vieţi, s-au redus riscurile pentru victime, care, cu un prim ajutor specializat şi profesionist acordat pe loc şi cu transport urgent la spital, au avut zile şi s-au putut însănătoşi mai repede.

În bilanţul ISU Suceava, transmis ieri presei, se menţionează că numărul situaţiilor de urgenţă în judeţ a crescut considerabil în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în anul 2009 erau înregistrate puţin peste 1500 de urgenţe la care au intervenit militarii ISU, în 2014 numărul a crescut la cele aproape 7000 menţionate, adică de 4,6 ori mai multe.

Intervenţiile pompierilor, realizate cu curaj şi sacrificiu, dar şi prin aplicarea unor tehnici profesionale tot mai moderne, au salvat în 2014 sute de vieţi şi au protejat de distrugere bunuri greu de calculate în cifre.

Nenorocirile – fie ele incendii, înecuri, accidente rutiere sau de altă natură – şi-au luat însă preţul. În 2014 au fost înregistrate la ISU Suceava 69 de victime, dintre care 30 adulţi şi 4 copii decedaţi, alţi 33 de adulţi şi un copil fiind răniţi.

  Incendiul anvelopelor de la Rădăuţi şi cel de la Rozita, precum şi explozia de la restaurantul din Câmpulung, printre cele mai complicate intervenţii

 Pompierii militari suceveni au intervenit anul trecut la 663 de incendii, dintre care doar 94 au fost incendii de vegetaţie uscată şi resturi menajere; în celelalte evenimente a fost vorba despre salvări de vieţi, salvări de imobile, de bunuri private şi comunitare.

Câteva dintre aceste intervenţii au fost deosebite, date fiind împrejurările, condiţiile, complexitatea, pericolul pe care îl presupuneau incendiile respective şi pentru lichidarea cărora a fost nevoie de operativitate, minte clară şi resurse foarte mari.

ISU Suceava a menţionat la acest capitol incendiul la acoperişul unui bloc de locuinţe, în oraşul Broşteni, din 23 martie 2014, anunţat la ora 1.42. „Au fost chemate în sprijin forţe şi mijloace ale Gărzii de Intervenţie Poiana Teiului – ISU Neamţ, SAJ Broşteni, SVSU Broşteni, Crucea, Borca, Poliţia Broşteni şi Jandarmeria Broşteni. Datorită concentrării rapide a acestor forţe, incendiul a fost lichidat şi au fost salvate bunuri în valoare de 500.000 lei” scrie în raportul anual al ISU Suceava.

Un incendiu deosebit a fost şi cel la o moară, o brutărie şi o locuinţă particulară, la Volovăţ, din 26 mai, pentru stingerea căruia au fost concentrate forţe şi mijloace de la detaşamentele de pompieri Rădăuţi, Suceava, de la gărzile de intervenţie Siret, Vicovu de Sus, Solca, SVSU Volovăţ, Frătăuţii Vechi, Horodnic de Jos şi Suceviţa.

Un alt incendiu complicat în care pompierii şi-au riscat vieţile a fost şi cel din 10 septembrie, incendiu la o casă de locuit şi o curte în care erau depozitate anvelope, pe str. Bogdan Vodă din Rădăuţi. Misiunea pompierilor a durat atunci aproape 8 ore şi jumătate, timp în care au muncit din greu pentru stingerea focului pompierii detaşamentelor Rădăuţi şi Suceava, ale gărzilor de intervenţie Siret, Vicovu de Sus şi Solca, ale SVSU Volovăţ şi Milişăuţi, plus un echipaj SAJ Suceava.

În memoria comunităţii s-a păstrat tragedia din localitatea Ciprian Porumbescu, din 26 noiembrie, incendiu în care o femeie de 34 de ani şi copilul de 3 ani şi-au pierdut viaţa. În semn de solidaritate, pentru membrii familiei rămaşi în viaţă, tată şi doi copii, ISU a desfăşurat o campanie de strângere de fonduri.

La fel de prezentă în amintirea sucevenilor este şi explozia urmată de incendiu dintr-un restaurant din Câmpulung Moldovenesc, din 30 noiembrie, în urma căreia 3 persoane au murit, altele fiind rănite. Pompierii au intervenit salvând din nou câte vieţi s-a putut, dar şi bunuri de peste 200.000 de lei.

Ultima, poate cea mai mare şi mai complicată intervenţie din 2014 a fost cea pentru lichidarea incendiului izbucnit la 15 decembrie, la Complexul Comercial „Rozita”. „Pentru stingerea incendiului a participat personalul de intervenţie al Detaşamentului Suceava, Fălticeni, al gărzilor de intervenţie Siret, Solca şi Gura Humorului, al ISU Botoşani şi au fost chemate în sprijin SVSU Suceava, Şcheia, Arbore. Au ars mărfuri în valoare de circa. 23.000.000 lei şi s-au degradat elemente de construcţie din componenţa halei, iar planşeul complexului s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 4500 mp. S-au salvat clădirea administrativă şi sediile unor societăţi comerciale învecinate, în valoare de aproximativ 75.000.000 lei” a reamintit ISU în bilanţ.

 De la intervenţii la inundaţii şi deblocări de uşi, până la salvarea de animale şi descurajarea unei tentative de suicid

incendiu-rozita-2 Aproape 25% din intervenţiile de anul trecut ale ISU Suceava au fost situaţii dintre cele mai diverse, în care, din nou, a existat pericol de pierderi de vieţi sau de distrugeri de bunuri, pentru a căror salvare şi protejare muncesc, în fiecare zi din an, militarii şi paramedicii acestei instituţii.

1505 astfel de intervenţii au fost la inundaţii, evenimente publice de amploare, o avarie gravă la magistralele de transport, misiuni pirotehnice, o deblocare de albie de râu, folosirea explozivilor pentru degajarea râurilor şi monitorizări.

Tot pompierii au intervenit anul trecut în cazul a 4 degajări auto, 8 măsuri PSI, 42 decolmatări/evacuări de apă, 31 deblocări uşi în spatele cărora vârstnici sau persoane bolnave aveau nevoie de ajutor.

Pompierii au căutat şi recuperat cadavrele unor persoane înecate sau prinse sub dărâmături, au oferit sprijin SAJ pentru transportul unei persoane la autosanitară, în cazul unui avion prăbuşit, la salvarea şi evacuarea unor persoane cu autoşenilata, au oferit sprijin pentru un transport de articole pirotehnice, au colaborat cu E.ON în situaţii specifice, au îndepărtat animale sau insecte periculoase şi au intervenit chiar în cazul unei tentative de suicid.

Omniprezenţii salvatori ai ISU au luat parte şi la intervenţii pentru protecţia comunităţii, reprezentate de 26 descarcerări/măsuri de protecţie împotriva incendiilor la accidentele de circulaţie, 30 – protecţia mediului, 18 – salvări de animale, 64 defrişări de arbori, 26 – îndepărtare ţurţuri/ zăpadă, 21 – îndepărtare elemente de construcţie cu pericol de prăbuşire, 70 – patrule de identificare şi de transport la centrele de primire a persoanelor fără adăpost.

Şi, mai toate, după un simplu apel la „112”…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: