În Suceava

Uşoară tendinţă de creştere a numărului de donatori de sânge

centrul-de-transfuzie-sanguina-suceavaPeste 7.700 de unităţi de sânge au fost recoltate la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava în anul 2014, înregistrându-se o uşoară tendinţă de creştere a numărului de donatori.

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguină (CJTS) Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat că, în cursul anului 2014, au fost recoltate 7753 de unităţi de sânge (pungi de 450 ml), mai mult decât în anul 2013, când s-au recoltat 7500 de unităţi. Ea a spus că, anual, numărul donatorilor care se adresează CJTS Suceava este cuprins între 5000-6000, iar prin campaniile de informare privind importanţa donării de sânge s-a reuşit fidelizarea unor donatori care au revenit în centru, ei donând sânge de 2-3 ori pe an. S-a subliniat că din totalul donatorilor care se adresează acestui centru cei mai mulţi sunt bărbaţi, ei putând dona sânge de patru ori pe an.

Pilat a mai spus că perioada din an când numărul donatorilor scade uşor este vara, în lunile concediilor, apoi în lunile septembrie-octombrie adresabilitatea creşte, odată cu sosirea studenţilor la universitatea suceveană.

Directorul CJTS Suceava a precizat că nu au fost înregistrate probleme deosebite cu asigurarea stocului de sânge, iar atunci când apar situaţii în care stocul este la minimum, în special la grupele rare de sânge, se face apel la donatorii aflaţi în evidenţa centrului care au grupa de sânge respectivă pentru a dona sânge.

Medicul a apreciat disponibilitatea tinerilor, studenţi sau elevi care au împlinit vârsta de 18 ani, de a dona sânge, dar şi a angajaţilor de la ISU Suceava şi IJJ Suceava care răspund, de fiecare dată, apelului lansat de CJTS Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: