Sanda-Maria Ardeleanu, despre ordonanţa privind renunţarea la titlul de doctor:

„Este o lovitură menită să umilească mediul academic”

sanda-maria-ardeleanuDeputatul PNL de Suceava prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a criticat ordonanţa care modifică Legea educaţiei astfel încât cei care au un titlu de doctor să poată renunţa la el fără să mai fie traşi la răspundere sau să ofere explicaţii.

Parlamentarul liberal a arătat pe blogul său că a primit prevederile OUG. nr. 94/2014 emisă de Guvernul României „în interesul personal direct al primului său ministru” „ca pe o palmă nemeritată, ca pe o jignire impardonabilă la adresa muncii mele de profesor ce se consideră «parte» în elaborarea tezelor de doctorat îndrumate şi susţinute sub coordonare directă, dar şi ca membru în comisiile de îndrumare sau comisiile de susţinere a tezelor, alături de doctoranzi, dar şi de universitatea din a cărei şcoală doctorală fac parte”.

„Prima mea reacţie a fost gândul că niciun profesor nu şi-ar dori un doctorand care să ceară retragerea titlului de doctor obţinut după ani de muncă în echipă, de investiţii umane (timp, energie, cunoaştere, emoţie) şi materiale (pentru fiecare doctorand statul alocă aproximativ 1000 de euro pentru universităţi, un număr limitat de locuri care se ocupă în urma unui examen sau colocviu, cu o concurenţă semnificativă), după o comunicare ştiinţifică neîntreruptă, de cele mai multe ori şi după obţinerea titlului de doctor.

Apoi, m-am gândit la lipsa totală de logică a unui asemenea demers şi la deschiderea unei adevărate cutii a Pandorei în învăţământul românesc: vom putea oare renunţa, în viitor, la diploma de licenţă, de masterat, de bacalaureat? De ce nu? Cine s-ar face responsabil de aceste solicitări, motivate sau nu, cine ar restitui statului costurile de şcolarizare…

Mi-am amintit imediat câteva cazuri de colegi care au „plătit” pentru plagiat pierzând toate titlurile şi funcţiile universitare, luând-o de la zero în carieră, dacă au mai avut puterea să o facă” a scris Ardeleanu pe blog.

Ea consideră că Ordonanţa nr. 94/2014 este un document lipsit de sens, dar mai ales de moralitate. „Este o lovitură menită să umilească mediul academic şi să submineze încrederea în şcoală, şi aşa atât de greu încercată în ultimii ani. O fraudă comisă de o persoană trebuie pedepsită după legile în vigoare. Ea nu poate genera o altă lege, fără sens, fără logică, fără morală, dar stigmatizantă pentru un întreg sistem şi pentru generaţii de oameni valoroşi” este de părere deputatul liberal.

Ardeleanu a mai apreciat că Ordonanţa nr. 94/2014, în cazul în care va fi aprobată, va duce România în rândul ţărilor care funcţionează în afara statului de drept, a legislaţiei internaţionale. „Am convingerea că acest lucru nu se va putea întâmpla în România anului 2015” a încheiat parlamentarul sucevean.

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, Legea educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă care, între altele, permite oricărui deţinător de titlu ştiinţific să renunţe la acesta.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că Legea educaţiei a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor deoarece există o solicitare din partea „beneficiarilor” unor titluri ştiinţifice, a societăţii civile şi a presei. Ulterior, el a adăugat însă că nu cunoaşte decât un singur solicitant, premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat în data de 16 decembrie 2014 că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: