Preşedintele Nicolae Timofti, în faţa noului Parlament al Republicii Moldova

Procesele de modernizare trebuie accelerate

timoftiRepublica Moldova trebuie să continue reformele, iar procesele de modernizare trebuie accelerate, pentru ca ţara să se apropie de standardele democratice şi de viaţă ale Uniunii Europene, a declarat ieri preşedintele moldovean Nicolae Timofti, într-un discurs susţinut la şedinţa constitutivă a Parlamentului rezultat în urma alegerilor de la 30 noiembrie. „Republica Moldova trece printr-o perioadă extrem de responsabilă, având în vedere contextul politic intern şi cel regional. Reformele trebuie continuate. Procesele de modernizare trebuie accelerate, aşa încât ţara noastră să se apropie de standardele democratice şi de viaţă ale Uniunii Europene”, a afirmat şeful statului, potrivit Unimedia. „În această perioadă avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate, pentru ca să ne construim viitorul împreună. Am luat act de voinţa cetăţenilor, de opiniile oamenilor, care sunt diverse, dar nu divergente. În acest scop, energiile din societate trebuie colectate şi puse în valoare. Societatea civilă ne poate ajuta în această privinţă”, a adăugat Timofti.

El a mulţumit de asemenea fostului Parlament, care „a funcţionat în condiţii dificile, reuşind să promoveze legi şi pachete de legi importante pentru societate şi pentru parcursul european al ţării”. „Aş menţiona doar câteva acte legislative notabile: ratificarea Acordului de Asociere, legile care urmăresc reforma justiţiei şi testarea integrităţii funcţionarilor de stat, Codul Educaţiei şi multe altele. Dar cel mai important lucru pe care l-a realizat fosta componenţă a Parlamentului este că a adus ţara mai aproape de Europa”, a adăugat preşedintele.

Nicolae Timofti a atras totodată atenţia „asupra necesităţii modernizării Constituţiei sau chiar a adoptării unei noi Legi Supreme”. „În noul text trebuie să se regăsească formule moderne şi corecte privind procedura de alegere a şefului statului, Procuratura şi altele, care să corespundă imperativelor timpurilor în care trăim. Poporul aşteaptă legi care vizează şi evoluţii pozitive în sistemul de sănătate, în agricultură, asigurări sociale, lansarea unor programe care să reducă inechitatea şi disproporţia de şanse care persistă în ţara noastră”, a spus el. „Avem cu toţii multe de făcut şi este în puterea noastră să reuşim să ducem Republica Moldova mai departe, în rândul ţărilor civilizate”, a mai afirmat Timofti.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: