Europa centrală – cuprinsă de un val de frig şi ninsori

După o iarnă timpurie uşoară, un val de frig s-a dezvoltat între Extremul Orient (Japonia, nordul Chinei, Peninsula Coreeană) şi Europa de Est (Rusia), înainte de a cuprinde în această săptămână întreaga Europă, scrie lachainemeteo.com.

Aceasta se explică prin prezenţa unui anticiclon foarte puternic şi rece în Siberia care se extinde în întreaga Eurasie, provocând perturbaţii spre sud, în Japonia, dar şi în zona de nord a Siberiei, iar în Scandinavia cu zăpadă din ce în ce mai abundentă şi cu temperaturi de minus 20 de grade Celsius la nord de Stockholm.

Săptămâna trecută, zăpada a acoperit Japonia până la Hiroshima, fapt considerat excepţional. În partea de nord a arhipelagului japonez, stratul de zăpadă a atins aproape doi metri în 72 de ore, iar frigul care însoţeşte ninsoarea este de aşteptat să consolideze îngheţul toată săptămâna şi să se producă noi ninsori.

După o pauză, frigul intens afectează din nou, de această dată Moscova, unde au fost minus 12 grade Celsius joi dimineaţă şi un strat de zăpadă de 10 cm. În Finlanda şi centrul Suediei temperaturile au ajuns la minus 25 până la minus 35 de grade Celsius, la Uppsala — de minus 20 de grade Celsius C şi la Stockholm de minus 15 grade Celsius.

Această acumulare de aer foarte rece care a venit din Rusia se extinde în Germania şi Franţa iar de săptămâna viitoare în insulele britanice, fiind precedată de un viscol în weekendul abia încheiat.

Începând de luni, frigul invadează Europa. Temperaturile vor scădea iar frigul se va accentua şi mai mult de marţea viitoare. Din cauza unui vânt de la estul şi nord-estul continentului, de origine siberiană, temperaturi de minus 15 grade Celsius sunt posibile dimineaţa în estul Franţei, precum şi în majoritatea altor ţări din Europa de nord şi centrală. În ţările baltice şi Polonia sunt aşteptate în zori temperaturi de minus 25 sau minus 30 de grade Celsius.

În paralel cu această ofensivă a frigului este de aşteptat să ningă în toate ţările riverane Mării Mediterane, până în Algeria şi Tunisia, unde vor cădea fulgi de zăpadă în zona litorală. În Italia şi Balcani va ninge abundent până la altitudini foarte joase, mai notează lachainemeteo.com.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: