Festivalul de datini şi obiceiuri de Anul Nou

Sucevenii s-au înghesuit cu miile să vadă tot ce are mai frumos Bucovina

Pentru miile de suceveni aflaţi sâmbătă, de dimineaţă până seară, în centrul Sucevei, Festivalul de datini şi obiceiuri de Anul Nou a însemnat reîntâlnirea cu formaţii artistice reprezentative din tot judeţul şi prilejul de a interacţiona cu ele, în afara spectacolului de pe scenă.

Spectacolul propriu-zis a fost precedat, ca în fiecare an, de parada măştilor şi a formaţiilor, despre care unii spectatori spuneau că au fost mai puţine ca în anul precedent. Oricum, peste 1000 de artişti din toate zonele folclorice reprezentative ale judeţului şi-au etalat talentul, oferind unui public generos cele mai frumoase şi îndrăgite obiceiuri moştenite de la străbuni.

Pe la ora prânzului, esplanada Sucevei era ticsită, până la refuz, de oameni de toate vârstele, prea puţini dintre ei având, însă, vedere clară spre scena din lemn amplasată în faţa Casei de Cultură. Trupele folclorice se perindau, una după alta, interpretând cât mai sugestiv datini din Bucovina, considerate cele mai frumoase şi diverse: dansul caprei, al ursului şi nu în ultimul rând scene de teatru popular, aşa numit „malanca”.

Dar până la intrarea pe scena cam înghesuită printre gheretele cu vin şi ţuică fiartă şi decoraţiunile de Crăciun – fie vorba între noi, un alt amplasament fiind mult mai nimerit – ursul, capra, cerbul, căiuţii, împăraţii, toboşarii, trompetiştii şi tot alaiul lor colorat şi-au aşteptat rândul oferind frânturi de spectacol în diverse colţuri ale centrului. Astfel că spectatorii se mutau, pâlcuri, pâlcuri, în jurul artiştilor care interpretau ad-hoc părţi din repertoriul pregătit pentru scenă, admirând, separat, căiuţii de la Dolheştii Mici, caprele de la Boroaia, urşii de la Preuteşti, care se încălzeau jucând şi cântând, fie sub clădirea fostei IRE, fie în laterala Casei de Cultură sau în părculeţul din apropiere. Un grup de ursari nu se ştie de unde, dintre care vreo 4-5 „puradei”, s-au dezlănţuit, oferind minute în şir de joc, în bubuitul tobelor, neuitând ca la final să adune şi răsplata bănească, într-un borcan de 5 litri. Numai că puţini spectatori le-au şi oferit-o, ştiind că festivalul este organizat doar în beneficiul artei populare şi al oamenilor, preferând să-i aplaude, să-i fotografieze sau să-i filmeze. Ei au început „obiceiul” cu o zi înainte, pe străzile Sucevei, şi au continuat şi ieri, pe sub ferestrele de la blocurile de pe Mărăşeşti, purtând cu ei aceleaşi borcane pe care le voiau umplute!

Ceva mai încolo, un sucevean de statură mijlocie, cu căciulă de blană maronie pe cap, s-a smuls de lângă spectatori, a împrumutat o tamburină şi a oferit o scurtă reprezentaţie în faţa artiştilor ursari, sărind şi strigând. „Ţi-ai făcut damblaua”, i-a spus prietenul său, după ce artistul de ocazie şi-a încheiat „reprezentaţia”.

Spectacolul datinilor şi obiceiurilor a continuat pe scenă şi în stradă până seara, în timp ce spectatorii s-au mai schimbat, nu înainte de a se încălzi cu ţuică fiartă (care avea şi puţină sfeclă, deşi se „dădea” din prună) şi cu vinul – tot fiert la reşou – din struguri de streşinică…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: