A fost întronizat noul mitropolit al Banatului, Ioan Selejan

selejanIoan Selejan a fost întronizat mitropolit al Banatului, ieri, în cadrul slujbei speciale săvârşite la Catedrala Mitropolitană din Timişoara de Patriarhul Daniel.

După sfânta liturghie, oficiată de Patriarh, a fost citită gramata de numire a noului mitropolit, întocmită de Cancelaria Sfântului Sinod şi aprobată de Patriarhul Daniel, act prin care Ioan Selejan şi-a intrat pe deplin în atribuţiile de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. La ceremonialul de întronizare au participat sute de prelaţi, mii de credincioşi, oficiali locali, dar şi membri ai guvernului.

Scaunul de mitropolit a rămas vacant după decesul, pe 28 septembrie, a ÎPSS Nicolae Corneanu, în vârstă de 93 de ani.

Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951 în localitatea Petrani, judeţul Bihor şi a ocupat funcţia de episcop al Covasnei şi Harghitei (1994-2014). A înfiinţat şi restaurat mai multe lăcaşuri de cult, a înfiinţat mai multe instituţii culturale menite să susţină educaţia românilor şi păstrarea tradiţiilor. ÎPSS Ioan Selejan are şi o bogată activitate editorială, publicând de-a lungul timpului sute articole şi mai multe cărţi. A participat la conferinţe naţionale sau internaţionale şi a reprezentat de mai multe ori Biserica Ortodoxă Română la întruniri internaţionale. A primit numeroase premii şi distincţii, iar în 2001 i s-a conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor din partea Preşedintelui României pentru ‘slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a Cuvântului lui Dumnezeu’.

Tot ieri, Patriarhul Daniel a primit titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Timiş, hotărâre votată în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean din acest an.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: