Dragă Moşule,
De câte ori trebuie să refacem drumul de la început? Unde e începutul? Există ceva predestinat în viaţa noastră care trebuie să se întâmple? Rămâne de văzut…
Ştiu, cu toţii îţi adresăm întrebări rudimentare în fiecare an, întrebări care privesc interesele personale, omiţând-o mereu pe cea mai importantă: Ce este Crăciunul?
Pentru elevii de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Crăciunul este timpul bun, iertător, singurul timp în care oamenii îşi deschid la unison sufletele pentru a dărui şi pentru a organiza spectacole! Joi, 18 decembrie, elevii claselor a IX-a şi a X-a, sub coordonarea dirigintelor Liliana Rădulescu şi Cristina Nechifor, au pus bazele unui spectacol în care s-au reunit toate cele trei elemente, care duc încet, dar cu paşi siguri, spre cheia succesului: prietenia, munca şi perseverenţa.
Spectacolul a fost structurat într-o manieră aparte, în trei momente diferite, cu adevărat speciale, „startul” fiind dat de prezentatorii Răzvan Conţu, Andreea Răileanu şi Cătălina Sofron, care, alături de ceilalţi elevi, şi-au demonstrat cu această ocazie creativitatea, dar şi aptitudinile de „filologi”.
Primul moment a fost destinat solistelor: Bianca Ciubotariu, Stela Cora, Iulia Gavrilescu, Maria Simion şi Oana Şoptelea, care au dorit să încânte publicul cu câteva colinde care să reamintească de valorile specifice româneşti şi să-şi câştige renumele de „tinere artiste”.
Cel de-al doilea moment, poate cel mai aşteptat de către public, a fost piesa de teatru proprie: „Crăciun vechi vs. Crăciun nou”, o confruntare între două generaţii diferite, o bătălie între două mentalităţi diferite din punct de vedere al obiceiurilor şi tradiţiilor. Aceste „tabere”, în ciuda principiilor după care au fost ghidate, ajung la un ideal comun: să fie fericiţi de sărbători, dar să se folosească fiecare de propriile resurse, generaţia veche preferând tot ceea ce ţine de popular, de acea epocă în care banul nu constituia o piedică în calea fericirii, pe când generaţia nouă se ghidează după tehnologia care a ajuns să ocupe un loc primordial în viaţa omului.
Ultimul moment al spectacolului a fost prezentat de corul celor două clase care a interpretat nişte colinde, în care putem spune că s-au intersectat tradiţii diferite: o colindă specific românească, o colindă în limba franceză şi o combinaţie între limba engleză şi limba spaniolă, dar şi cu o creaţie literară, „Poveste de Crăciun”, citită de eleva Andreea Popescu.
(SOFRON CĂTĂLINA, IUSTIN BUCULEI, Colegiul Naţional „Nicu Gane”)
Comentarii