Apropierea sărbătorilor aduce o creştere a furturilor de animale

> Pagubele sunt greu de recuperat deoarece animalele sunt sacrificate imediat şi vândute pentru carne > Poliţiştii suceveni recomandă proprietarilor o atenţie sporită

 Apropierea sărbătorilor de iarnă aduce şi o creştere a numărului de furturi de animale din gospodăriile particulare de pe raza judeţului, iar recuperarea acestora este foarte dificilă. Imediat după producerea sustragerilor, hoţii sacrifică „prada” şi o vând drept carne de consum. În acest sens, potrivit informaţiilor obţinute de la Biroul de presă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, „poliţiştii au dispus măsuri operative de intensificare a activităţilor specifice pentru identificarea autorilor în mai multe cauze de furturi de animale”. În urma cercetărilor efectuate şi a administrării probatoriului într-o cauză privind furtul unor bovine comis pe parcursul săptămânii trecute, pe raza localităţii Negostina, a fost obţinut un mandat pentru efectuarea unei percheziţii domiciliare la o locuinţă folosită de o persoană din comuna Bilca. Dis-de-dimineaţă, începând cu ora 6 mandatul emis de Judecătoria Rădăuţi a fost pus în executare, premergător luându-se legătura cu subunităţile de poliţie limitrofe, pe raza cărora au avut loc furturi de animale. Conform sursei citate, „cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost identificate mijloace materiale de probă privind furtul a trei taurine şi a altor bunuri şi au fost identificate mai multe lucruri recunoscute de către partea vătămată ca fiind sustrase de la domiciliul său (un ham, o frânghie şi un fragment de piele de bovină)”. La aceeaşi locaţie a fost identificat şi un autovehicul care, fiind verificat în bazele de date ale Poliţiei Române, a rezultat că este sechestrat, fiind urmărit de ANAF Botoşani. Cercetările sunt continuate pentru probarea întregii activităţi infracţionale. 

Neluarea unor măsuri minime de siguranţă duce însă şi la creşterea riscului de victimizare privind astfel de furturi, atrag atenţia poliţiştii suceveni tuturor proprietarilor de animale. Conform acestora, printre cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale se numără neglijenţa în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele în gospodăriile particulare, lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora, sau neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare. „Respectarea acestor măsuri minime de prevenţie vă poate ajuta să vă protejaţi bunurile proprii de acţiunile infractorilor, având în vedere că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoţii, chiar dacă sunt identificaţi, nu au posibilităţi de a vă despăgubi. Dacă sunteţi victima unui furt, sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi, până la sosirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luaţi măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!” se arată într-un comunicat al IPJ Suceava. 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: