După primele 3 trimestre ale anului

Încasări mai mici cu 27 la sută la bugetul județului Suceava

> Încasări sub așteptări s-au consemnat, în principal, la contribuțiile unităților administrativ-teritoriale pentru realizarea Sistemului de management integrat al deșeurilor
 

Intrările la bugetul județului Suceava sunt mai mici în comparație cu cele aprobate. Astfel, dacă pentru primele 3 trimestre ale anului au fost prevăzute venituri de 381,46 milioane de lei, acestea s-au situat la nivelul efectiv de 276,01 milioane de lei, realizările fiind cu 27,64% mai reduse decât cele planificate. Încasări sub așteptări s-au consemnat, în principal, la contribuțiile unităților administrativ-teritoriale pentru realizarea Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID), precum și din subvențiile de la bugetul de stat destinate susținerii proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare. De asemenea, nerealizări s-au înregistrat și în ceea ce privește sumele destinate finanțării drepturilor persoanelor cu handicap, dar și în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), ca urmare a decalajului apărut între graficul de rambursare a sumelor și nivelul de implementare a proiectelor respective. Potrivit raportului privind aprobarea conturilor de execuție ale bugetelor județului Suceava la data de 30 septembrie 2014, gradul de realizare la secțiunea de dezvoltare a bugetului județului Suceava este 46,06%. Acesta are drept cauză „decalajul apărut între graficul de rambursare a sumelor primite în contul plăților efectuate în anul curent și implementarea proiectelor la nivelul prognozat, cunoscut fiind faptul că veniturile destinate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile sunt înscrise în secțiunea de dezvoltare”. În ceea ce privește cheltuielile, plățile au fost efectuate în proporție de 61,11%, fiind de 254,133 milioane lei, comparativ cu prevederea bugetară de 415,84 milioane lei, cu precizarea că „ritmul de cheltuieli a fost unul normal, guvernat cu principiul prudenței și eficienței cheltuirii banului public”. Procentajul mai scăzut de realizare a cheltuielilor la unele capitole ale bugetului este rezultatul ritmului nesusținut de execuție a proiectelor aflate în derulare, precum și faptului că nu au fost primite, în totalitate, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, fondurile destinate unor programe de interes național al căror beneficiar este Consiliul Județean Suceava. Același ritm scăzut de implementare a proiectelor este vinovat și în privința plăților de numai 30,56% din cadrul secțiunii de dezvoltare a bugetului. La sfârșitul trimestrului al treilea al anului 2014 s-a înregistrat un excedent de casă de 6,46 de milioane de lei, provenit, în principal, din fonduri externe nerambursabile postaderare neutilizate încă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI