Reluarea furnizării apei calde în municipiul Suceava este incertă

> Actorii implicați nu mai cred în promisiuni și vor bani și contracte ferme
Reluarea furnizării apei cal-de în municipiul Suceava este incertă, niciunul dintre actorii implicați neputând spune când se va putea reporni centrala electrotermică a Bioenergy. Deocamdată, potrivit unor surse din administrație și din sistemul de termoficare, se încearcă găsirea unei soluții de compromis, dar există slabe șanse ca, în lipsa plății datoriilor pentru agentul termic furnizat și a unui contract ferm, girat de municipalitate, prin care să se stipuleze clar că se fac plăți într-un anumit cuantum și continuu, să se reia furnizarea agentului termic.
 

Sursele citate au arătat că primarul Ion Lungu ar fi dorit ca în weekend să fie reluată furnizarea apei calde și apoi să înceapă discuțiile pentru stabilirea unei formule de compromis, dar un asemenea scenariu a fost respins de ceilalți actori ai „dramei”. Se pare că firmele implicate nu mai cred în promisiunile primarului și au cerut ca situația să fie clarificată. Astfel, furnizorul de biomasă, Holzindustrie Schweighofer, dorește să primească întreaga sumă pentru combustibilul furnizat până în prezent, datoriile către acesta fiind de 1,7 milioane de euro. Bioenergy, care produce energia termică, va trebui să încaseze atât suma de bani pentru a plăti combustibilul, dar și o parte din suma datorată de Termica pentru energia termică furnizată în acest an. Firma dorește un contract ferm, cu garanții ale Primăriei, că va primi bani pentru serviciile prestate, astfel încât să poată să se aprovizioneze constant cu combustibilii necesari. „Această centrală nu e o sobă în care dacă ai două lemne, le pui pe foc și apoi aștepți să mai aduci altă dată alte lemne. E nevoie de un flux continuu, iar pentru asta e necesar să fie făcute plățile constant”, afirmă reprezentanții firmei. Termica SA, la rândul ei, vrea majorarea tarifului pentru transport și distribuție la nivelul de 160 de lei pe gigacalorie, potrivit prețului aprobat de ANRSC, ceea ce urmează să determine creșterea prețului gigacaloriei livrate populației și, implicit, creșterea contribuției de la bugetul local pentru a se menține tariful practicat pentru populație la 185 de lei/gcal. În condițiile în care toți actorii implicați în sistemul de termoficare vor să primească banii, iar datoriile populației se ridică la peste 4 milioane de euro, singura șansă pentru soluționarea problemei este bugetul local, dar consilierii locali par să fie mai atenți la ora votului, în condițiile în care banii tuturor contribuabililor, inclusiv ai celor care se află cu plata la zi sau care nu sunt racordați la sistemul centralizat, sunt folosiți doar pentru a acoperi datorii la facturile de încălzire și apă caldă. Mai mult, există temeri că se încalcă legea penală în condițiile în care circa 130 de salariați ai Termica SA, care se ocupă de conservarea centralei societății, închisă de un an de zile, și nu de distribuție, primesc salarii din banii reprezentând subvenții pentru agentul termic furnizat. Deși miercuri părea încrezător că reluarea furnizării apei calde în municipiu se va produce în acest weekend, primarul Ion Lungu a constatat că sistemul de termoficare local nu mai poate fi controlat așa cum se întâmpla până anul trecut, când Termica SA, societate a Consiliului Local, răspundea comenzilor municipalității. Acum, fiecare actor implicat în acest lanț de furnizare de materie primă, producție a agentului termic și transport și distribuție a energiei termice are management propriu și dorește să lucreze cu profit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: