Rentierii agricoli care nu și-au vizat carnetul își pierd renta

> Aplicarea anuală a vizei este o condiție obligatorie care trebuie îndeplinită pentru a se putea beneficia de acest drept, informează APIA
 

Ieri a fost ultima zi în care rentierii agricoli și-au mai putut viza carnetele care le atestă această calitate. „Pentru a intra în posesia rentei viagere pe anul 2013, rentierii trebuiau să se prezinte, până pe data de 29 august, inclusiv, la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție Agricultură, în vederea vizări carnetelor de rentier agricol” se arată într-un comunicat de presă al APIA. Renta viageră se achită într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este solicitată. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan vândut, respectiv contravaloarea a 50 de euro pe an, în cazul fiecărui hectar de teren extravilan arendat. „Prezența anuală a rentierilor la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție Agricultură, în vederea vizării carnetelor de rentier agricol, este o condiție obligatorie care trebuie îndeplinită pentru a se putea beneficia de acest drept” se subliniază în comunicatul APIA. În cazul decesului rentierului, renta datorată poate fi încasată până la 31 august, de moștenitorii acestuia, doar dacă cei în cauză au depus actele doveditoare la APIA. Rentierii trebuiau se prezinte la aplicarea vizei având asupra lor carnetul de rentier agricol; contractul de arendare; actul de identitate în original; documentul de coordonate bancare și, după caz, decizia de la comisia de expertiză medicală, pentru gradele de invaliditate I și II. Începând cu 1 ianuarie 2010, Biroul Județean de Rentă Viageră Agricolă Suceava nu a mai întocmit noi dosare de acordare a rentei viagere agricole. Preluarea documentațiilor și înregistrarea de noi carnete au fost sistate în baza prevederilor Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, deoarece, în viziunea organismelor comunitare, această facilitate este considerată ajutor de stat. În județul Suceava sunt luați în evidențe peste 350 de rentieri agricoli.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: