În luna lui Cuptor

CAS a aplicat sancțiuni care au „răcit” buzunarele unor medici

Reprezentații Departamentului de Control al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au trecut, și în luna iulie, pragul unor furnizori de servicii medicale și farmaceutice, fiind depistate nereguli care au fost sancționate mai drastic sau mai ușor, după caz.
 

Casa de Asigurari de Sanatate Suceava

Cele mai multe controale, zece din cele 22 efectuate de CAS, au avut loc la medici de familie, la această categorie fiind și cele mai multe sancțiuni aplicate, mai ales pentru prescrierea incorectă a unor medicamente. Astfel, în cazul a zece medici de familie CAS a aplicat măsuri de recuperare a sumei de 99.019,60 de lei, care reprezintă contravaloarea rețetelor prescrise fără a se respecta protocolul corespunzător. Șase medici de familie au eliberat rețete duble pentru pacienții care au dreptul la compensare de 90%, de la ei CAS având de recuperat 2.215,39 lei, care înseamnă contravaloarea acestor rețete. Doi medici de familie trebuie să restituie 4978,96 lei pentru servicii raportate CAS, dar neefectuate. În aceeași lună s-au mai aplicat măsuri de recuperare a 292,67 de lei de la trei medici de familie care au emis rețete compensate în Programul de compensare 90%, destinat pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 de lei lunar, deși nu aveau la fișa medicală declarația pacientului că nu realizează alte venituri în afară de cele din pensii. Patru medici de familie au fost sancționați cu diminuarea cu 5% a valorii lunare „per capita” pentru că nu au fost găsiți la serviciu, iar trei dintre cei verificați au primit avertisment fiindcă nu au completat corect și la zi documentele de evidență a serviciilor medicale, ei fiind la prima abatere. Nici unii asigurați nu au scăpat fără sancțiuni, întrucât au dat declarații false și au beneficiat de compensări de 90% la medicamente, fiind cinci astfel de cazuri. Acești pacienți au fost încadrați, în mod eronat, la categoria pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 de lei pe lună, în realitate având și alte venituri impozabile. Astfel că ei au primit de la CAS notificări de recuperare a contravalorii de 40% din prețul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 613,96 de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI