Suceveanul care a descoperit cel mai mare tezaur de monede geto-dacice a fost premiat de primul ministru al României

Suceveanul Paul Croitoriu, care a descoperit, recent, la Cacica, cel mai mare tezaur de monede geto-dacice, cu o vechime de peste 2.400 de ani, a fost premiat, vineri dimineață, de premierul Victor Ponta, cu o diplomă și cu suma de 10.000 de lei.
 

Festivitatea de premiere a avut loc la Centrul de afaceri multicultural Cacica, județul Suceava. Întrebat de primul ministru al României cum a reușit să facă această descoperire, bărbatul a explicat că face prospecțiuni în zonă de mai mult timp. „Deci nu e o întâmplare”, a spus Victor Ponta. Paul Croitoriu este angajat al Primăriei Cacica, cu responsabilități în domeniul turismului, IT și cultură și a găsit, recent, pe un deal din zonă, 309 monede geto-dacice din argint brut și 40 de fragmente monetare tot din argint, cu vechime de peste 2.400 de ani, acesta fiind considerat cel mai important tezaur de monede geto-dacice descoperit pe teritoriul României. Bărbatul a folosit un detector de metale comandat din Bulgaria cu care a verificat zona din apropierea comunei, iar într-un loc a găsit o monedă, după care a săpat cu un prieten în mai multe locuri și a descoperit 309 monede. După descoperire, el l-a anunțat pe polițistul de patrimoniu și a predat obiectele Direcției Județene pentru Patrimoniu, în final acestea ajungând la Muzeul Bucovinei. După festivitatea de premiere de vineri dimineață de la Cacica, premierul Victor Ponta a semnat în cartea de onoare a comunei Cacica și a remarcat că a ajuns în ziua bâlciului din comună, amintindu-și că prima dată a participat la bâlciul din Cacica în urmă cu 34 de ani. El a povestit că de mai multe ori în tinerețe și-a petrecut vacanțele de vară în satul Pârtești, comuna Cacica. Primarul comunei, Elena Boloca, i-a cerut sprijin primului ministru pentru realizarea aducțiunii de apă și canalizare în comună, pentru reabilitarea piscinei cu apă sărată și rentabilizarea minei de sare. Victor Ponta a discutat cu autoritățile locale și cu membri ai Salrom despre modul în care mina de sare ar putea fi rentabilizată în perioada următoare și pentru salvarea locurilor de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: