În dosarul APIA

Directorii Delia Moldoveanu și Gheorghe Benu au ieșit din arest la domiciliu, alți inculpați fiind liberi de-a binelea

Judecătorii Curții de Apel Suceava i-au lăsat joi cu “mâna goală” pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava și au dispus cercetarea Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, și a lui Gheorghe Benu, director general APIA București, în stare de libertate sub control judiciar.
 

La propunerea inițială a DNA de arest preventiv pentru cei doi directori, judecătorii suceveni dispuseseră doar arest la domiciliu, situație în care s-au aflat până la decizia de ieri, chiar dacă procurorii au susținut măsura privării de libertate pe perioada cercetărilor. În stare de libertate și fără restricții de a părăsi localitatea de domiciliu se află, de joi, și angajatele APIA, inculpate în dosar, Lya Chiriac și Ionela Melania Blanariu, față de care instanța stabilise măsura cercetării penale în stare de libertate sub control judiciar, măsură contestată de avocații acestora. Fostul primar al municipiului Câmpulung, Constantin Gabriel Șerban, cercetat și el în dosarul APIA și aflat în libertate sub control judiciar, s-ar fi putut afla în aceeași mult mai confortabilă situație dacă ar fi depus în timp util plângerea împotriva ordonanței procurorilor. Singurele măsuri preventive care s-au menținut și la instanța superioară după solicitarea procurorilor DNA de a-i băga preventiv după gratii au fost cele ale consilierului județean Ioan Piticari și medicului veterinar Neculai Toma, care rămân în libertate sub control judiciar. Dosarul DNA Suceava, prin care mai multe persoane sunt cercetate pentru că au mijlocit, au tolerat sau au beneficiat de încasarea ilegală a milioane de lei subvenții din fonduri europene și de la bugetul de stat, părea să fi demarat săptămâna trecută ca un tsunami. Intensitatea acțiunii judiciare s-a muiat chiar la 24 de ore după primele audieri când, în loc de arestări preventive măcar pentru pionii principali ai afacerii, instanța a dispus măsuri judiciare blânde și foarte blânde. Se pare că argumentele procurorilor anticorupție n-au fost suficient de solide în fața instanței superioare, astfel că la contestarea primelor măsuri, Curtea de apel a stabilit, pe durata cercetărilor, măsuri noi și mai blânde, confortabile chiar. În dosarul subvențiilor încasate ilegal, în care DNA cercetează funcționari APIA de la cel mai înalt nivel, medici veterinari, fermieri, un fost primar, un consilier județean etc. se vorbește de un prejudiciu creat în valoare de aproape 5 milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: