Important

Ieri s-au votat candidații pentru Parlamentul European din Marea Britanie și Olanda, urmând însă ca rezultatele înregistrate în toate cele 28 de state ale Uniunii Europene să fie anunțate începând cu ultimele ore ale zilei de duminică, zi în care și românii sunt chemați la vot. Există și temeri că, în unele state, rezultatele ar putea fi afectate de mesajele „eurosceptice” și „populiste” transmise de unele grupări politice, de natură să șubrezească UE, percepută a fi inclusiv drept „Monstrul de la Bruxelles”. AFP transmitea ieri opinia primei olandeze care votase în Gara Haga.
 

L.D. CLEMENT

„Cred că este foarte important să se voteze, deoarece eu cred într-o Europă unită. Dacă ești împotriva Europei înseamnă că nu dispui de informații bune” spunea Marja Bijleveld, funcționară în vârstă de 64 de ani, care proba că și pe alte meleaguri „seniorii” sunt printre primii care votează. „Eu cred în Europa, dar cred că de la Bruxelles vin prea multe reguli” spusese o alta. Iată că doar două gânduri sunt suficiente a arăta că imaginile despre „Europa unită” sunt variate, nuanțate. Inclusiv că Europa e unită, de fapt, în nuanțele sale. Dincolo de aparente lipsă de interes și apatie, dincolo de probabilitatea ca unii dintre noi să nu se regăsească în conținutul misiunilor pe care și le-au anunțat candidații, probabil că acesta ar fi chiar principalul argument care să-i aducă și pe români la vot, într-un efort de a-și contura finalmente opinii – inclusiv printr-un intim compromis conjunctural, de reală atitudine politică, fiindcă un astfel de compromis spune mai mult decât o absență considerată a fi ilustrativă – și de a le da concretețe. Este, de altfel, un alt prilej real de a spune ce vrem de la noi și de la alții. Căci trebuie să vrem ceva, nu-i așa?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: