Statistici sumbre în România mileniului III

Mor mult mai mulți oameni și se nasc din ce în ce mai puțini

Statisticile de la nivel național și rapoartele autorităților din sănătate prezintă cifre îngrijorătoare referitoare la sporul natural al populației, care continuă să fie negativ la nivel național, la fel ca și la noi în județ.
 

Cu alte cuvinte, mor mai mulți oameni decât se nasc, iar diferența o reprezintă sporul natural, care a atins recordul în scădere în 2012, când a fost de -3,6 persoane la 1.000 locuitori, conform Anuarului Statistic al României 2013. Această statistică a fost considerată „cea mai gravă situație înregistrată în țara noastră din 1960 încoace”, de când se centralizează astfel de date. Potrivit reprezentanților DSP Suceava, „sporul natural al unei populații într-o anumită perioadă se calculează ca diferența dintre numărul născuților vii și numărul persoanelor decedate. Atunci când sporul natural este negativ înseamnă că rata mortalității o depășește pe cea a natalității, populația micșorându-se de la un an la altul. Sporul natural negativ survine pe de o parte pe fondul creșterii numărului de decese, iar pe de altă parte pe fondul scăderii numărului nașterilor”. Sporul natural al județului Suceava pe primele 3 luni ale acestui an a fost de 0,4, un spor mic, dar pozitiv, totuși, la o populație de 708.297 de locuitori, luată în evidență la data de 1 iulie 2012. Ceea ce înseamnă că în perioada menționată au fost 1999 născuți vii și 1926 de decese, natalitatea fiind de 11,3 la mia de locuitori, iar mortalitatea generală de 10,9 la mia de locuitori. Analizată pe zone, situația se dramatizează când ajungem la Vatra Dornei și Siret, unde au murit mult mai mulți oameni decât s-au născut și unde sporul natural, pe primul trimestru al lui 2014, a fost de -8,8, respectiv -5,6 la mia de locuitori. La Vatra Dornei s-au născut 50 de copii și au murit 151 de persoane, iar la Siret au fost 39 de născuți vii și 76 decese generale. La Vatra Dornei mortalitatea infantilă, în primele trei luni, a fost de 40 la mia de locuitori, fiind 17 decese la copii de 0-1 an și 2, acolo situația fiind dramatică și anul trecut, când s-au născut 246 de copii și au murit 578 de persoane, sporul natural fiind de -7,2 la mia de locuitori. După Revoluție, sporul natural a trecut de la pozitiv la negativ S-a constatat că sporul natural din România a trecut de la pozitiv la negativ imediat în anii de după Revoluție, după o scădere treptată a sporului natural pozitiv până la o rată de 1 la 1.000 de locuitori, în anul 1991, a început să fie negativ din 1992, când rata s-a cifrat la -0,2/1.000 locuitori. Datele Institutului Național de Statistică arată că în ianuarie 2014 s-au născut cu 1.360 de copii mai puțin decât în aceeași lună a anului 2013. Este îngrijorător că populația României scade cu 5.000 de persoane pe lună, iar numărul pensionarilor a ajuns în prezent la 5,4 milioane. Specialiștii din domeniu dau criza drept cauză a negativării sporului natural al populației, fiindcă a adus scumpiri, riscul șomajului, creșterea dobânzilor la creditele bancare, ceea ce îi determină pe tineri să amâne nașterea unui copil până la vremuri mai bune.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: