Pe 2, 3 și 4 mai, la a XI-a „Cupă Interetnică” de la Suceava, se va vorbi și tătărăște

Suceava va deveni în curând (și din nou) orașul prieteniei dovedite, vorbite și înțelese, anul acesta, în vreo opt, nouă limbi.
 

În zilele de 2, 3 și 4 mai se va desfășura la Suceava „Cupa Interetnică” aflată în al XI-lea an de când manifestarea se întâmplă cu un succes deplin la fiecare ediție, proiectul fiind finanțat de Primăria Suceava, Consiliul Local și Federația Română „Sportul pentru toți”, partener permanent al manifestării. Ideea unui proiect interetnic s-a conturat cu ani în urmă din nebunia frumoasă a doi suceveni, Cornel Grosar și Nelu Todirean, la vremea aceea președinți de ONG-uri, după ce au avut revelația cât de bine se înțeleg și câte au de oferit comunității toate etniile conlocuitoare din Bucovina. În timp, ideea și concepția edițiilor anuale s-au dezvoltat imens prin construirea de relații puternice nu numai între românii vorbitori de altă limbă din județ, ci și din multe localități ale României. De dincolo de granițele țării au venit la cupă prietenii loiali încă de la prima ediție, reprezentanți ai administrației din Cernăuți, a căror prezență, acum, în conjunctura frământărilor politice din Ucraina, capătă o încărcătură specială. Și-au anunțat participarea, până în prezent, membri ai comunităților ucraineană, poloneză, rusă, germană, romă, italiană, evreiești din județul nostru, alături de care, pentru prima dată în 11 ani, vor veni la Suceava reprezentanți ai comunității armene din Iași și ai comunității tătarilor din Constanța. Vineri după-amiază, în atmosfera de „bună seara, prietene, mă bucur să-ți dau un gol”, în sala Liceului cu Program Sportiv din municipiu, echipa reprezentantă a Sucevei va juca un meci de fotbal cu echipa constituită din șefi ai autorităților locale din Cernăuți. Deschiderea oficială a „Cupei Interetnice” va avea loc sâmbătă, 3 mai, la „balonul” Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde toate echipajele vor primi salutul gazdelor. Pe loc vor rămâne echipele de fotbal care își vor disputa „Cupa interetnică” la fotbal, în timp ce fetele se vor muta în sala de atletism a CSM Suceava, unde vor concura la probe de tir cu arcul, kinball, tenis de masă, badminton. În seara aceleiași zile, într-o locație ce se va stabili în funcție de capriciile naturii (poate în centrul Sucevei, poate într-un restaurant, poate în holul unui hipermarket), se va desfășura regalul cultural al etniilor participante, care în fiecare an a fost un adevărat spectacol, demn de scena unui festival. Duminică, echipele etnice sucevene și cele invitate se vor mai juca puțin în sala de atletism a CSM Suceava, făcând sport, distrându-se, schimbând numere de telefon, adrese de e-mail și id-uri de Facebook.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: