De Ziua Feroviarului

Ceferiștii suceveni, în grevă pentru două ore

Ieri dimineață, de Sf. Gheorghe, patronul spiritual al ceferiștilor din România, angajații CFR din toată țara au declanșat o grevă de două ore. Oameni și trenuri au rămas pe loc în acest interval și în stațiile județului Suceava.
 

Începând cu ora 7, ceferiștii din mișcare, comercial, tracțiune, întreținere vagoane și linii au încetat lucrul, iar toate trenurile aflate pe rutele de transport au tras în prima stație CFR, continuându-și drumurile doar după ora 9, când greva a încetat. Protestul feroviarilor are la bază două mari nemulțumiri. Una este nesemnarea încă a noilor contracte de muncă, administrația CFR trăgând de timp – au spus greviștii – la fel ca în anii trecuți. Contractele de muncă ale salariaților din CFR Marfă au expirat în aprilie, iar cele de la CFR Infrastructură chiar ieri, în ziua grevei. Cea mai mare nemulțumire a greviștilor se referă însă la faptul că de peste 5 ani încoace muncesc pe aceleași salarii, în timp ce traiul s-a scumpit considerabil. Ei spun că în familiile lor se simte sărăcia și solicită creșterea salariilor cu 10%, dar administrația a oferit un plus de doar 4%. Printre revendicările sindicaliștilor este și renunțarea la planul de disponibilizare a 2500 de salariați de la CFR Marfă, convenit cu FMI. În urmă cu 5 ani, ceferiștii suceveni au rămas și fără primele de Paște și de Crăciun, care erau de circa 2000 de lei fiecare, iar anul acesta și fără gratuități la călătorii, pentru că nu au mai primit permise de călătorie. În lipsa acestuia, fără un ordin de serviciu sau delegație, un lucrător CFR își plătește acum biletul ca orice alt călător – alt motiv de nemulțumire. Bucurie sau necaz, greva ceferiștilor de ieri a creat probleme în primul rând elevilor și profesorilor navetiști, care n-au ajuns la școală, iar dacă au făcut-o totuși, s-au reorientat spre alte mijloace de transport. N-au ajuns la timp la muncă în municipiile reședință nici alte sute de navetiști din întreg județul. Liderii de sindicat au declarat că ieri a fost doar o grevă de avertisment, declanșarea efectivă a conflictului de muncă urmând a se produce, în cazul unui nou eșec al negocierilor cu administrația, după expirarea contractelor de muncă din toate cele trei sectoare ale CFR, respectiv Călători, Marfă și Infrastructură. Câștigul mediu net al unui salariat CFR este de aproximativ 2400 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: