Noaptea Învierii, noapte de veghe pentru credincioșii catolici

Mai rar, dar așa cum ar trebui probabil să fie mereu, creștinii romano-catolici și greco-catolici suceveni au sărbătorit anul acesta Paștele în același timp cu ortodocșii.
 

Membrii comunității catolice au fost prezenți cu sutele în noaptea de Înviere în Biserica „Sf. Nepomuk” pentru a celebra, cum a spus însuși parohul locașului și decanul de Bucovina, Iosif Păuleț, „cea mai mare sărbătoare a religiei creștine”. A fost o celebrare de veghere într-o noapte în care oamenii nu trebuie să doarmă, ci să mediteze, să se roage și să se bucure de Învierea Domnului, care este și învierea noastră, a tuturor creștinilor. „Este o noapte de veghe, o noapte a bucuriei pentru cea mai mare victorie a omenirii, Învierea, cea în care Cristos a deschis pentru noi porțile raiului. De aceea nimeni nu trebuie să doarmă, ci să se bucure. De aceea, în aceste zile de sărbătoare, oamenii ies din casă și vin la biserică să se roage, de aceea se întâlnesc și stau împreună cu toții, de aceea mănâncă mai bine, de aceea sunt mai fericiți”, s-a adresat parohul Iosif Păuleț catolicilor veniți la liturghia solemnă a Învierii Domnului. Slujba oficiată anul acesta de parohul romano-catolic, vicarul și diaconul bisericii, dar și de un preot greco-catolic a urmat ritualul consacrat, desfășurat în mai multe părți distincte. Și mai solemnă a fost anul acesta Liturghia Învierii datorită corului bisericii a cărui prestație le-a făcut multora pielea „de găină” în timpul imnurilor intonate în acord perfect, aproape profesional. Prima parte a ceremoniei pascale a fost sfințirea focului, desfășurată în fața bisericii, și aprinderea Lumânării pascale în care au fost introduse bucăți de tămâie. Într-o biserică lăsată în întuneric, a intrat apoi lumânarea purtată de diacon și însoțită de preoți și ministranți, procesiune care avea să se oprească până la altar pentru ca oamenii să ia lumină. „Lumina lui Cristos!” – anunțau preoții la fiecare oprire, pentru ca lumea să răspundă în cor „Mulțumim lui Dumnezeu!”. A urmat Preconiul, mai simplu spus Cântarea de Paște, susținută din amvon de același diacon, poate cea mai frumoasă cântare a tuturor sărbătorilor catolice. În cadrul Liturghiei cuvintelor au fost citite apoi patru lecturi, urmate de Liturghia Botezului, Paștele având pentru catolici și caracter baptismal. Cu apa sfințită în noaptea Învierii au fost stropiți credincioșii din biserică, urmând a fi botezați cu ea toți copiii născuți peste an. „Cristos a înviat!” s-a adresat preotul catolic mulțimii, pentru ca lumea să întărească supremul adevăr creștin “Adevărat a înviat!”. Liturghia euharistică și procesiunea cu lumânările aprinse și cântând imnuri pascale, desfășurată în jurul Bisericii Sf. Nepomuk din centrul Sucevei, au fost ultimele momente ale nopții de Înviere pentru catolicii suceveni. Au plecat toți spre case ducând în suflet credință și bucuria făptuită prin sacrificiul de sine a lui Cristos, iar în mâini lumina, simbolul sărbătorii Paștelui.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: