Potența financiară și tehnică a constructorului, de vină pentru nefinalizarea în termen a centurii de ocolire a Sucevei

> „Atunci când fac oferta tehnică și financiară, companiile care câștigă licitațiile sunt obligate să aibă inclusiv sursă de finanțare bancară pentru a putea închide lucrările respective” susține președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor
 

Amânarea repetată a termenelor de dare în folosință a rutei ocolitoare a municipiului Suceava este și urmare a numărului scăzut de companii serioase care ar putea să se angreneze în lucrări de anvergură și să își respecte angajamentele. Președintele CJ Cătălin Nechifor a dat ca exemplu pozitiv ceea ce se întâmplă pe DN 29 Suceava – Botoșani, unde, la modernizări contractate de administrația județeană, lucrează firma UMB Spedition, a lui Dorinel Umbrărescu, și care, „dacă ar fi posibil, ar intra, în continuare, înspre Siret, pentru a lucra și la centură”. „Este vorba despre potența financiară și tehnică a firmelor, iar, din păcate, unele sunt în situații financiare dificile. Este de la sine înțeles pentru toată lumea că nimeni nu plătește decât ceea ce înseamnă avansul legal în ceea ce privește lucrările de asemenea amploare. Atunci când fac oferta tehnică și financiară, companiile care câștigă licitațiile sunt obligate să aibă inclusiv sursă de finanțare bancară pentru a putea închide lucrările respective. Din păcate, nu există multe companii importante în situația de a face lucrări la termen și de calitate” subliniază președintele Consiliului Județean. Nechifor a făcut comparație, de asemenea, cu cei 200 km de drumuri naționale pe care compania lui Dorinel Umbrărescu a turnat covoare asfaltice în 2003, în cadrul programului aniversar „Ștefan cel Mare și Sfânt – 500 de ani” și care „executate de o firmă care a avut capacitate, sunt și acum în regulă, după 10 ani de exploatare”. Cătălin Nechifor a reliefat că, din păcate, Grupul francez Colas, câștigătorul licitației de execuție a centurii ocolitoare a municipiului Suceava, s-a retras din afacere, executant rămânând SCCF Iași. Nechifor relevă că la nivelul Comisiei Europene se are în vedere schimbarea legislației privind achizițiile publice, aceasta trebuind a fi adoptată și în România, mai ales în condiții în care „nimeni nu plătește pentru nerespectarea angajamentelor”. „Nu ține de noi acest lucru, dar sper foarte mult, din experiența pe care am avut-o până acum, ca legiuitorul să pună niște condiții, în așa fel încât firmele care nu-și fac treaba să nu mai poată veni la licitații și să se comporte, în continuare, la fel” a explicat președintele Consiliului Județean Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI