Speranțe de alimentare cu apă și rețele de canalizare în 14 noi unități administrativ-teritoriale

> Este vorba despre cele care au aderat joi la AJAC, în urma unor hotărâri ale CL, comuna Dumbrăveni părăsind această structură > „Sunt, în continuare, pe lista de așteptare și alte localități care doresc intrarea în AJAC”, susține președintele CJ, Cătălin Nechifor
 

Ieri, Asociația Județeană de Apă și Canalizare (AJAC) Suceava s-a îmbogățit cu 14 membri, ei adăugându-se celor 33 de unități administrativ-teritoriale asociate. Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a anunțat, într-o conferință de presă, că la noua structură au aderat comunele Boroaia, Botoșana, Fântâna Mare, Siminicea, Forăști, Frătăuții Vechi, Burla, Gălănești, Bilca, Iaslovăț, Calafindești și Râșca, precum și orașele Cajvana și Milișăuți. În același timp, AJAC a fost părăsită de comuna Dumbrăveni, pasul respectiv fiind aprobat, la fel ca și la aderare, de deliberativul unității administrativ-teritoriale. „În primul rând, am făcut un pas important din punct de vedere numeric, dar și de proiect de viitor. Pe altă parte, s-a luat act și de decizia comunei Dumbrăveni de a se retrage din AJAC. Însă important este că a plecat unu și au venit alți 14. Aceasta înseamnă că, pe termen scurt și mediu, cu cele 47 de localități care sunt acum parte a asociației, putem să aplicăm pentru finanțare în 3 zone” relevă șeful administrației județene. Nechifor susține că este vorba despre POS 2 – Mediu, care finanțează aglomerările urbane Suceava, Salcea, Vatra Dornei, Fălticeni și Rădăuți. Depunerea de proiecte pentru obținerea de finanțare europeană în cadrul axei de dezvoltare regională specifică localităților de tip comună sau „mic urban”, dar și despre finanțarea cu specific este accesibilă din bugetul Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), pentru care, deja, au fost întocmite unele aplicații. „Avem aprecieri favorabile, deoarece suntem foarte avansați față de alte județe din țară” opinează Cătălin Nechifor Președintele CJ susține că, urmare a lărgirii AJAC – după o lungă perioadă în care în structura acesteia nu s-a modificat nimic –, ACET, operatorul unic regional, va presta, etapă cu etapă, servicii de apă și canalizare și către alte localității din județ. „Sunt, în continuare, pe lista de așteptare și alte localități care doresc intrarea în AJAC. Acest lucru este legat de posibilitatea de a finanța dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare, POS II – Mediu adresându-se doar localităților asociate, la fel ca și alte forme de finanțare europeană și națională, care condiționează anumite aspecte de existența structurilor asociative, adică de operarea cu un operator unic regional” a explicat președintele CJ. Prin POS II – Mediu, în județ ar urma să intre în jur de 192 de milioane de euro, bani despre care se precizează că vor fi orientați spre amenajarea de noi rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare și stații de epurare a apelor menajere. Județul Suceava a fost monitorizat de Jaspers, firmă de consultanță selectată de către Guvernul României pentru a verifica prevederile master-planului pentru extinderea rețelelor de alimentare cu apă, a rețelelor de canalizare și a sistemelor de apă uzată, Cătălin Nechifor opinând că „avem aprecieri favorabile, deoarece suntem foarte avansați față de alte județe din țară”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI