„Copiii noștri”

…Mai întâi, în publicațiile tipărite (cu precădere almanahuri, reviste), au fost rubrici gen „Copiii noștri”; cu succes cert la consum: părinți, bunici, alte rubedenii, poate vecini etc. Între mari războaie și când încă nu se măsurau audiențele ca azi, radioul a adus concursurile de cultură generală și inteligență. Apoi, după război, treptat, chipurile, cultura, inteligența, aptitudinile copiilor s-au mutat în platouri și pe sticlele televizoarelor. Iar dacă ar intenționa cineva foarte interesat, nu s-ar putea plânge că dintre formatele cu larg acces ar lipsi și la noi cele conținând competiții de copii cântăreți și dansatori (adesea cu piese și mișcări de adulți), copii „talentați” în cine știe ce (și te întrebi cine sunt expuși mai ales, cei cu oarece priceperi sau cei care stârnesc mila sau se fac de râs), copii care zic „lucruri” (adesea, cu atât mai trăsnite cu cât amestecă ingenuitatea cu clișeele adulților, aproape fără perdea), copii bucătari etc.
 

L.D. CLEMENT

Dacă ar fi doar media în spatele „fenomenului”, tot n-ar fi scuzabil (și cred că n-a făcut nimeni vreun reportaj despre suflețelele rănite din astfel de competiții, până la urmă dure), însă ele sunt susținute de familii și cei din preajma lor, acolo unde se află de fapt, totodată, antrenorii, clienții (parte a publicului), finanțatorii (prin voturi plătite telefonic). Oare chiar își vor copiii maturizați cu forța, împinși în roluri de adulți? Un țăran care-și ia copiii la plivit și prășit este supus uneori oprobriului, ba chiar acuzat de exploatare; pe când un ins care-și împinge copilul pe ecran în chip de iluzorie vedetă este modern, este actual…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: