La Biserica „Sf. Înviere” Suceava

Pomenire pentru „frații români” uciși la Fântâna Albă

Cei trei preoți care slujesc la Biserica „Sf. Înviere” din Suceava, în frunte cu pr. Vasile Irimia, au săvârșit, ieri dimineață, o slujbă de pomenire pentru „frații români, apărători ai credinței ortodoxe, care au căzut sub gloanțe la Fântâna Albă, la 1 aprilie 1941”.
 

Slujba a fost oficiată în fața troiței de lângă biserică, fiind asistată de câțiva enoriași și persoane care treceau pe acolo. Este prima dată când Biserica „Sf. Înviere” organizează o slujbă specială pentru miile de oameni uciși la Fântâna Albă, localitate aflată lângă Cernăuți. Preotul Dumitru V. Irimia ne-a precizat, după slujba de pomenire, că s-a dorit „să facem ceva discret, fără zgomot, fără tam-tam, cum se face, de obicei, la evenimente, iar cine are bunăvoință și dragoste, să participe”. „La Fântâna Albă a început să se organizeze parastas încă imediat după Revoluție. Ușor, ușor, în anii din urmă au aflat tot mai mulți despre drama românilor bucovineni de acolo. Biserica este cea care are memorie și nu-și uită credincioșii, nu-și uită enoriașii și nici pe frații noștri români de acolo. Forța Bisericii este rugăciunea, ne întâlnim în rugăciune cu cei plecați de aici, noi, cei care suntem rămași. Se știe prea puțin despre ce s-a întâmplat la Fântâna Albă, există indiferență în a ne cunoaște istoria, de multe ori nu se face diferența între Cernăuți și Bucovina, între Basarabia și Bucovina, din păcate” a spus pr. Dumitru V. Irimia. Pe 28 iunie 1940, ca urmare a unui ultimatum adresat României de către Uniunea Sovietică, administrația civilă și militară a țării noastre a fost obligată să se retragă din Basarabia și din partea nordică a Bucovinei. Nu și bună parte din populație, care a rămas sub ocupație sovietică. Sute de familii românești au încercat să treacă în Bucovina ce nu fusese anexată de sovietici, dar s-au lovit de refuzul noii autorități de la Moscova, care a dat ordin ca oricine se apropie de granița proaspăt trasată să fie executat fără somație. Se spune că aproximativ 3.000 de români, din mai multe sate de pe Valea Siretului din Bucovina, au vrut, la 1 aprilie 1941, să treacă granița în România. La Fântâna Albă, în Poiana Varnița, la circa trei kilometri de granița română, grănicerii sovietici au tras în ei cu mitraliere, trupurile bărbaților, femeilor și copiilor fiind îngropate, unii dintre ei încă vii, într-o imensă groapă comună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: