Limba sau gâtul ?

Poate ați aflat că, dacă ar fi după dumnealui eurodeputatul și candidatul la PE Cristian Preda, ar închide postul tv Antena 3. Deși i-ar fi mai simplu să-l sancționeze din telecomandă ori, dacă va fi fiind lezat personal, să-l târască la CNA ori în justiție. De fapt, problema s-ar putea pune exact în același fel cu privire la B1 Tv, Realitatea, RTV, ca să numim doar câteva dintre posturile strident angajate sau (în cazul Realității) reangajate. Fiindcă e destul de limpede pentru toată lumea: mai mult sau mai puțin, alături de ziare centrale cu care colaborează pe față sau după perdea, ele funcționează nu doar în calitate de portavoci politice, ci și de oficine.
 

L.D. CLEMENT

Despre care trebuie să înțelegem că și-au asumat perfect misiunile. Iar dacă ele și oamenii lor au ales în cunoștință de cauză să promoveze un anume mesaj, iar dacă felii din marele public aleg în mod deliberat să le urmărească, atunci unde să fie supărările, încrâncenările? Ideea (și chiar numai ea) de a se interveni spre a închide oricare dintre ele nu este nici „europeană”, cum n-are vreo legătură cu libertatea sau democrația în general ori cu libertatea presei în special. Dar, în funcție de emitenți și conținuturi, înțelepciunea românească are o vorbă veche, ce spune cum că fiecare pasăre pe limba ei piere, vorbă ce sugerează un mai subtil raport cauză – efect decât, pur și simplu, sucirea gâtului. Soluție la care, altfel, ar trimite un proverb englezesc: „A fool’s tongue is long enough to cut his own throat” (ce se poate tălmăci cam așa, fără ca nici acesta să fie luat ad litteram: Limba nebunului e de ajuns de lungă încât să-i taie gâtul).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: