La clasele primare, pentru a nu se depăși numărul de norme

Educația fizică o face cine vrea și cine poate să trăiască fără bani

Mișcarea este absolut necesară, încă de la vârsta copilăriei, pentru ca un copil să crească armonios, astfel că trebuie luate în serios orele de educație fizică, încă de la clasele primare. Astfel gândesc specialiștii în sănătate, dar și guvernanții, așa sunt gândite și planurile de școlarizare, care introduc un număr mai mare de ore de educație fizică și sport. Dar cum „realitatea bate filmul” mai întotdeauna, ne trezim cu situații contrare, cum ar fi aceea în care învățătorii sunt încărcați cu activitate la ore sport, fără a fi plătiți, considerându-se că aceste ore intră în norma lor didactică. UJS Pro Educația Suceava, prin vocea președintelui Traian Pădureț, a atras atenția că această situație contravine Legii Educației Naționale, care prevede că „aceste ore trebuie desfășurate de profesorii de educație fizică cu studii superioare de specialitate, iar acolo unde nu este posibil pot fi desfășurate de învățătorul de la clasă, care poate fi remunerat la plata cu ora ca necalificat”.
 

„Învățătorii ar trebui să refuze să facă aceste ore, pentru că le sunt impuse” În realitate, se întâmplă că școlile nu-și permit să plătească mai multe norme pentru profesori de sport, aceste ore intrând, ca obligație nescrisă, desigur, în atribuția învățătorului, chiar de la clasa pregătitoare. „La noi, la clasa pregătitoare, învățătoarea face orele de educație fizică, la celelalte clase primare sunt profesori de sport” ne-a spus o învățătoare de la una din școlile gimnaziale din municipiul Suceava. „La școala noastră nu există posibilitatea plății unui profesor de sport pentru aceste ore. IȘJ a spus să găsim soluții, iar soluția a fost să facă învățătorii aceste ore, dar nu suntem plătiți pentru ele” ne-a spus o învățătoare din mediul rural. Problema învățătorilor care desfășoară orele de educație fizică a fost pusă în discuție la ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, convocată de Filiala Suceava a CNS Cartel ALFA, la solicitarea UJS Pro-Educația. Soluția a fost una singură, a comunicat Traian Pădureț: „Concluzia noastră este că pentru această problemă trebuie să ne adresăm instanțelor de judecată”. Mai precis, învățătorii ar trebui să dea în judecată școlile, ceea ce e puțin probabil să se întâmple. Inspectorul de sport de la IȘJ Suceava, prof. Gheorghe Coman, este de părere că „învățătorii ar trebui să refuze să facă aceste ore pentru că le sunt impuse”, mai ales că ei sunt încadrați pe post, nu pe normă. Astfel că nu contează câte ore fac în plus, fiindcă „nu ai cum să-i plătești”. Prof. Coman mai spune că „ar trebui să ni se dea 80 de norme în plus ca să putem încadra profesori de sport la orele de educație fizică de la clasele primare. Ceea ce ar fi contrar dispozițiilor șefilor ministerului, care impun respectarea normelor didactice, precum și ale șefilor IȘJ, care spun să nu se dea ore profesorilor de sport, pentru a nu se depăși numărul de norme și a nu fi probleme cu plata salariilor”. De multe ori nici nu prea se fac orele de educație fizică la clasele mici, din diverse motive – fie nu există suficiente săli de sport, mai ales în școli rurale, fie că unii învățători, dacă tot nu sunt plătiți, preferă să corecteze lucrări sau să facă alte activități didactice. În aceste condiții, când totul ține de banii care nu prea există în Educația românească, nu prea putem vorbi de o dezvoltare armonioasă prin sport făcut la școală. După cum comenta pe un forum o învățătoare din Ilfov, aflată exact în situația de a face ore de educație fizică, neplătită fiind, în învățământul românesc ”te poți aștepta la orice când e vorba de bani”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI