În județele Botoșani și Suceava

Grad ridicat de încredere al justițiabililor în actul de justiție

Din punct de vedere al volumului de activitate, Curtea de Apel Suceava a avut de soluționat, în 2013, 22.152 de dosare, cu 2015 mai multe decât în 2012, situându-se pe locul VII în ierarhia celor 15 instanțe omoloage din țară, s-a arătat, ieri, la Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Suceava, prilejuită de ședința de bilanț a activității pe ultimele 12 luni.
 

La întâlnire au luat parte ca invitați judecător dr. Adrian Bordea, președintele CSM, Horațius Dumbravă, fost președinte al acestui for, și jud. Alexandru Șerban. Din partea ministerului de resort, a participat secretarul de stat Simona Maya Teodoroiu. Bilanțul instanței pe anul trecut arată că volumul de activitate a crescut cu 176% față de 2009. Cu toate acestea, pentru prima dată în ultimii 5 ani, numărul dosarelor nou intrate s-a aflat într-o curbă descendentă, în 2013 fiind înregistrate 14.407 dosare față de 16.095 în anul 2012. Președintele Curții de Apel Suceava, jud. Maria Andrieș, a precizat că, „datorită eforturilor deosebite ale întregului colectiv, judecători și personal auxiliar deopotrivă, la sfârșitul anului trecut, stocul de dosare rămase nesoluționate a scăzut cu 56,17%”, astfel încât, la începutul lui 2014, stocul a fost de doar 3379 dosare. Corelativ, a arătat magistratul, s-a înregistrat o creștere substanțială a operativității, de la 62,02% în 2012, la 85,32% anul trecut, ceea ce situează instanța pe locul II în ierarhia curților de apel, raportat la acest indicator, cea mai mare operativitate înregistrată în țară fiind de 87%. Volumul de activitate a instanțelor din raza Curții de Apel Suceava (Tribunalul Botoșani, la care sunt arondate Judecătoriile Botoșani, Darabani, Săveni și Dorohoi, și Tribunalul Suceava, la care sunt arondate Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei) a fost de asemenea în creștere, în 2013 magistrații având de soluționat 165.191 dosare. Majorarea a vizat toate materiile, înregistrându-se o creștere cu 9,23% a dosarelor de fond, cu 153% a celor de apel și cu 13,26 procente a recursurilor. Președintele Curții de Apel Suceava a reliefat că din 16.385 dosare penale soluționate au fost atacate 4090 de hotărâri, ceea ce înseamnă o pondere a atacabilității de 24,96%, iar dintre acestea, 723 au fost modificate în căile de atac, ceea ce înseamnă un procent de casare/desființare de 4,41. În materie non-penală, au existat 72.571 de dosare soluționate, ponderea atacabilității fiind de 2,19%, procentul de casare/desființare fiind de 2,08. „Cum procentul de hotărâri neatacate este de 73,22, apreciez că gradul de încredere al justițiabililor din județele Botoșani și Suceava în actul de justiție este unul foarte bun” a punctat jud. Maria Andrieș.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: