Peste 10% din școlile județului ar urma să se închidă în următorii șase ani

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat recent, în cadrul unei reuniuni cu primarii, organizată la Consiliul Județean Suceava, că peste 10% din unitățile de învățământ din județ vor fi închise în următorii șase ani.
 

El a arătat că 84 de școli vor fi închise în decurs de șase ani și de aceea nu trebuie să se mai investească în imobilele în care ele funcționează. Totodată, el a arătat că, în județ, funcționează 813 unități școlare, dintre care doar 266 au autorizație de funcționare. „O serie de școli sunt în curs de autorizare. (…) Sunt câteva unități care se vor desființa, dar nu vor pune în pericol educația copiilor. Din cauza unor proceduri, nu am putut furniza microbuzele, dar sperăm să primim suficiente mașini și să putem transporta copiii” a spus Lazăr. În opinia șefului IȘJ Suceava, situația în școli nu ar fi atât de gravă „cum ni se prezintă”, în condițiile în care, până la 1 septembrie 2014, alte 229 de școli ar urma să fie autorizate. „Aș vrea ca primarii să-i ajute să rezolve toate retușurile. (…). Există situații când e bunăvoință de la școli și ar însemna ca încă 88 de școli în trei-patru ani să se autorizeze. Vor fi însă desființate alte școli, cu insuficienți copii” a spus Lazăr. La rândul său, președintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a spus că, în județ, doar 16 școli funcționează în spații închiriate, numărul lor reprezentând aproximativ 2% din total. „Mai sunt elemente de discutat la autorizare și cred că, prin grija primarilor și suportul oferit de IȘJ și de minister, să reușim ca, în septembrie, să fim cu un număr mult mai mare de unități avizate. Sunt și situații dificile, în care 39 de școli nu au condiții de autorizare” a precizat Nechifor. Nechifor a mai subliniat că decizia privind închiderea școlilor nu este luată de IȘJ fără consultarea cu primarii, care cunosc situația din comunitățile lor. „Sunt școli care nu au profesori de calitate. E și greu, fiind distanțele foarte mari. Vreau să fim pragmatici și să decidem dacă nu e mai înțelept să ne focusăm pe centre școlare mai mari. Am văzut și la recensământ că a scăzut populația. Trebuie să fim atenți. Sunt localități cu doi-patru copii care mai merg la școală. Trebuie consultări și cu populația care e acolo. Închiderea survine doar după ce avem soluții de a transporta copiii la alte destinații apropiate” a adăugat Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: